Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 22.8.2016 18:47

Kysymys: Pensastomaatin vaivat

Muut

Mikähän "vaivaa" pensastani! Liikaa vodaa, lantaa vaiko jokin muu! Kuvat kertonevat jotain? Saanut toukokuulla ostetusta vain 3 kpl purtavaa! Tähän mennessä, ja syssy painaa päälle! Myös kiinnostaisi tietää, Miten ja Millä saan raapparperini taas kukoistamaan! Vuodesta toiseen laskee sato ja nyt huomasin keltiäisiä kun raavin kituvarsia irti silmuista. Millähän ne saisin häädettyä muualle? Murkku Myrkyt tarttunevat keväällä kasvustoon. Jotta nuin.
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Anteeksi vastauksen viipyminen. Kysymys oli esitetty rakentamisen puolelle, joten se ei ole tullut puutarhapuolen asiantuntijoiden tietoon aiemmin. Puutarha.netissähän on oma Kysy, vastaamme -palstansa, jossa vastataan kasvi- ja puutarha-aiheisiin kysymyksiin.

Tomaattien korkkiutuminen ja halkeilu johtuu yleensä korkeasta ilmankosteudesta. Se on tyypillinen vaiva esimerkiksi kasvihuoneessa, kun lämpötila ja kosteus pitävät vedenottoa suurina, mutta seisovassa ilmassa haihduttaminen on vähäistä. Kannasta lähtevää korkkiutumista tapahtuu myös liian alhaisessa lämpötilassa. Kasvuolot kannattaakin pitää mahdollisimman tasaisina; lämpötilan vakaus, kasvualustan ja ilman kosteuden tasapaino, tasainen ja riittävä lannoitus ehkäisevät halkeilua. Hyvä tuuletus ja kasvualustan kalkitseminen ennen istutusta sekä kastelu tarpeen mukaan auttavat pitämään kasvustot terveinä!

Tomaatin lehtien käpristyminen puolestaan johtuu yleensä liiallisesta typpilannoituksesta. Siinäkin mielessä tomaatti on melko tarkka; typpeä tulee olla riittävästi, mutta ei liikaa. tomaattia kannattaakin lannoittaa kasvuvaiheen mukaan; se tarvitsee enemmän typpeä raakileita kasvattaessaan ja niitä kypsyttäessään kuin kukkiessaan. Tosin loppukesällä tämäkin on samanaikaista.

Raparperit kannattaa jakaa noin 5 vuoden välein, varhain keväällä - ja istuttaa ne runsasravinteiseen, kosteaan multamaahan, 2-5 cm:n syvyyteen (selvät alut hieman maanpinnan yläpuolelle). Jos haluaa kerätä satoa pidempään, niin kukkavanat tulee poistaa. Periaatteessa raparperin kasvuaika on noin 15-20 vuotta. Muistakaa myös irroittaa varret nykäisemällä - varren tynngät voivat mädännyttää kasvia.

Muurahaisten karkottamiseen raparperistä kannattaa käyttää ihan maahan siroteltavaa ja/tai veteen sekoitettavaa muurahaismyrkkyä.

 Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Pensastomaatin vaivat":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: