Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 17.5.2022 12:1

Kysymys: Pensaruusut

Muut

Hei! Meillä on Kuusamossa olosuhteisiin nähden lämmin eteläinen rinne, johon olemmme istuttaneet vuosia sitten erilaisia ruusuja multavaan, ravinteiseen ja läpäisevään rinteeseen mm. suviruusu, mökinruusu, kempeleenruusu, valamonruusu juhannusruusu, mutta mikä ihme on kun ne kaikki kasvattavat juurensa aivanmaanpintaan ikäänkuin maavarsina ja niistä hentointa versoina ruusut levittäytyvät, mutta eivät pysy pystyssä. Multtaa olen lisännyt kolmen neljän sentin kerroksena - eiole auttanut. Ollaan myös poistettu versoja, joten ne eivät myöskään kasva liian tiheässä. Mistähän johtuu tällainen kasvutapa. Onko kasvualustan maanlaadulla väliä. Perustettaessa aluetta pohjalle laitettiin kpalanutta karjanlantaa ja  30 senttiä puutarhamultaa. Talven perästä ruusut ovat taas pitkin pituuttaan.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Ilmeisesti pensaat kasvoivat aluksi normaalisti ja tekivät tanakat versot. Vuosien saatossa kasvu on heikentynyt ja juuret etsiytyneet pintaan. Oireet viittaavat ravinteiden puutteeseen ja  kuivuuteen, kuten aurinkoisilla rinteillä voi  käydä.

Jos pensaita ei ole juurikaan lannoitettu istuttamisen jälkeen, on maa köyhtynyt eivätkä pensaat enää jaksa kasvattaa tanakoita versoja. Kuivuus ohjaa juuret pintaan, jos kosteutta ei syvältä maasta löydy. Multalisäys on varmaan hieman auttanut, mutta ei riitä korjaamaan tilannetta.

Pensaat kannattaa leikata alas n. 20 cm:n korkeudelta, kalkita ja kastella perusteellisesti. Kastelu jouduttaa kalkin liukenemista ja juuret saavat kosteutta koko syvyydeltään. Jos maa on valmiiksi märkää lumen sulamisesta johtuen, kasteluksi riittää se, mitä kalkin liukenemiseen tarvitaan. Kalkki auttaa kasvia vastaanottamaan ja hyödyntämään ravinteita. Lannoitus annetaan aikaisintaan, kun kalkki on kunnolla liuennut, mutta olisi hyvä pitää viikon –  parin väli ennen lannoitusta.  Lannoittamisessa kannattaa muistaa kohtuus ja noudattaa pakkauksen ohjemääriä. Liian vahvasta lannoittamisesta on pensaiden kasvulle vain haittaa eivätkä ne pysty hyödyntämään ylimääräisiä ravinteita.

Tämä kaikki kannattaa tehdä pikimmiten, ennen kuin vahvin kasvupyrähdys Kuusamossa alkaa. Multalisäyskin kannattaa tehdä muiden hoitotoimien jälkeen, kuten olette aiemminkin tehneet.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Pensaruusut":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: