Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 15.1.2014 10:42

Kysymys: Pajun keruu ja käsittely

Muut

Hei!
Voiko just haettua pajua käyttää sellaisenaan?
Kuoripajusta kyse, tammikuussa poimittua... amppelia varten.
Nokia, 
Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Kuoripajua voi tosiaan kerätä heti lehtien putoamisen jälkeen - ja tammikuun loppuun asti. Syksyllä ja alkutalvella paju on sitkeintä. Periaatteessa lehdettömänä aikana kerätty tuore paju on heti käyttövalmista materiaalia. Tuoreet pajut säilyvät viileässä käyttökelpoisina viikon tai pari. Kuivuessaan paju kuitenkin kutistuu ja tuoreesta pajusta valmistettu esine saattaa kuivuttuaan olla harva ja hutera.

Pajun kuivaus: Lajittele keräämäsi pajut ja niputa ne tiukoiksi, ranteen vahvuisiksi nipuiksi. Kiinnitä joustavalla materiaalilla (esim. matonkude pitää niput kasassa kuivuttuaankin) 2 tai 3 kohdasta. Vie niput sitten kuivumaan viileään, ilmavaan ja kuivaan paikkaan; vaikkapa ullakolle, piharakennukseen tai ihan katoksen alle. Hitaalla kuivatuksella pajuun saadaan lisää sitkeyttä. Kuivuminen kestää 2-6 kk ja kuivattu paju säilyy jopa vuosikausia. Kuivumista voi koettaa nopeuttaa pitämällä niitä ensin pari viikkoa ulkovarastossa ja tuomalla ne sitten huoneenlämpöön kuivumaan. Paju on kuivaa, kun se murtuu taivuttamalla.

VINKKI: Auringonvalossa kuivuneista pajuista tulee vaaleampia, kiiltävämpiä ja hehkuvamman värisiä. Pimeässä kuivuneista tulee tummempia.

Pajun liotus: Kuivatut pajut saadaan punottaviksi ja notkeiksi liottamalla niitä paksuudesta riippuen 1-2 viikon ajan. Vesi kannattaa vaihtaa välillä. Vuorokausi ennen punomista liotettu nippu kääritään kosteaan kankaaseen ja peitetään muovilla. Pajun notkeuden voi testata taivuttamalla; sen pitäisi kestää 90 asteen kulman ilman murtumista.

Liotettu kuoripaju säilyy punontakelpoisena viikon, parin ajan (riippuu säilytyslämpötilasta). Kerran liotettuja kuoripajuja ei kannata kuivattaa/liottaa uudelleen, sillä kuori irtoaa uusintakäsittelyssä. Paju, joka halutaan kuoria, kerätään keväällä hiirenkorvien aikaan ja kuoritaan heti keräämisen jälkeen.

Ps. Linkistä pääset lukemaan ja katsomaan kuvia Puutarha.netin Keskustelupalstan Pajutyöt -ketjuun...Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Pajun keruu ja käsittely":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

lepän tai pajukon torjunta.
Jos raivausahalla katkaisee lepän tai pajun ja sivelee  kannon roundupilla ,, auttaako vesomiseen yhtään .....
Minkä puun taimi tämä on?
Vanhan remontissa olevan talon pihalta, vanhasta kukkapenkistä, kaivoin tämän puun taimen, ennen kaivinkoneen tuloa. En tunnista millä...