Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 19.6.2014 11:51

Kysymys: Pahentaisiko maali lahon päällä tilannetta?

Muut

Hirsirunkoinen, lautaverhoiltu talo on karmea näky, koska se on maalattu viimeksi 30 vuotta sitten ja maali on hilseillyt pahasti. Ehdottelin maalaamista jo vuosia sitten, mutta siihen ei haluttu ryhtyä ja nyt osa laudoista on kuulemma lahoja ja pitäisi kuulemma vaihtaa koko ulkoverhous ja laittaa samalla tuulensuojalevyt. Tähän ei kuitenkaan löydy haluja eikä rahaa - Pohjois-Suomessa haja-asutusalueella sijaitsevaa 40-50-luvun hataraa taloa tuskin kannattaa alkaa myyntiä varten täysin kunnostaa (katto on tosin uusittu). Tällä hetkellä puolet talosta on talvisinkin asuttuna, toinen puoli ylläpitolämmöllä, etteivät patterit halkea... Tämä järjestely muun muassa siksi, että talo pysyisi kunnossa ja jatkunee vielä ainakin muutaman vuoden.Omat taidot ja rahat eivät riitä ulkoverhouslautojen vaihtoon, mutta haluaisin maalata talon ulkonäkösyistä! Kysymys kuuluukin, pahentaisiko pelkkä maalaaminen (eli maali lahojenkin osien päälle) esimerkiksi jollakin hengittävällä maalilla talon tilannetta? Millä maalilla kannattaisi maalata? Maalinkin pitäisi tulla mahdollisimman edulliseksi ja olisin valmis valmistamaan sitä vaikka itse... Veikkaisin, että talo on maalattu jollakin lateksimaalilla, mutta varmaa tietoa ei ole ja luulisin, että vanhan maalin rippeet saisi aika hyvin rapsutettua pois teräsharjalla. Tilanne ei nykyisestä liiemmin pahene, vaikka maali ei pysyisikään. Vaihtoehto maalaamiselle on todellakin se, että talo saattaa vielä vuosia olla samassa tilassa kuin nyt ja rapistuu entistä pahemmin.Yksi vaihtoehto, jota olen myös pyöritellyt mielessäni olisi se, että lautaverhous revittäisiin pois ja paljastettaisiin hirsirunko, vaikka 80-luvun ikkunat ja peltikatto hirsitalossa voisi kyllä näyttää aika erikoiselta... Olisiko tuossa jotain järkeä talon kunnon ja terveyden kannalta verrattuna siihen, että talo saa rapistua rauhassa? Vaikuttaako ulkoverhous lämmöneristykseen, jos ajatellaan, että puolet talosta on vielä muutaman vuoden ympärivuotisessa käytössä? Entä, jos taloa käytettäisin pelkästään kesäisin? Olisiko hirsirungon esille otto tuolloin järkevä vaihtoehto? Jos talon jättää talveksi kylmilleen jäätyvätkö vesi- ja/tai viemäriputket käyttökelvottomiksi?Vielä yksi kysymys jätevesipuolesta... Jos hankkii kuivakäymälän ja sijoittaa sen ulos + poistaa talosta wc-pytyn, riittääkö pelkkä harmaavesien käsittely riippumatta siitä, onko talo vakituisessa käytössä vai/tai loma-asunto?
Vihti, 
Kysymyksiä: 21 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
En nyt suosittelisi lahojen lautojen maalausta, paljon tehdään korjauksia joissa lahot lautaverhoukset uusitaan muilta osin vanhan maalauksen krapaus  ja seinän maalaus uudelleen.
Esität mahdollista koko lautavuorauksen poistamista mikä ettei jos hirsiseinä on siinä kunnossa että sen voi jättää näkyviin  ja käsitellä esim perinteisellä keitto maalilla joka ei muodosta vesihöyryn estävää kalvoa.
Tosiaan myyntiä varten ei kannata lähteä peittämään rakennuksen vaurioita, nehän tulevat myöhemmin esille ja aiheuttavat takuuvarmasti myyjälle korvausvelvollisuuden.
Jätevesipuolen kysymykseen, muuttaahan vesi WC.n poisto jätevesien käsittelyvaatimuksia, ota yhteyttä alan suunnittelijaan joka tekee määräysten mukaisen suunnitelman sekä lupahakemuksen ympäristövalvontaa.
HS

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Pahentaisiko maali lahon päällä tilannetta?":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen Puolipihaavarjossa antama (23.6.2014 9:28) kommentti

Kiitos vastauksesta. Jäi kuitenkin vähän epäselväksi se, että jos lahot osat maalaisi keittomaalilla, pahentuisiko tilanne verrattuna siihen, ettei talolle tehdä yhtään mitään pariin vuoteen... Eli edistäisikö keittomaalilla maalaaminen lahojen osien lahoamista vai ei?Taloa myytäessähän voi reilusti kertoa talon tilanteen...Jäsenen HS antama (23.6.2014 20:5) kommentti

Epa se kahdessa vuodessa, ehkä keittomaali ei ainakaan olennaisesti lisää lautapinnan lahoamista. Mikäli maalipinta on lateksia tulisi se uitenkin poistaa ensin ja jääkö sitten enää lautaa maalattavaksi? Jos taas vanha pinta on aiemmin keittomaalilla pinnoitettu niin silloin voit turvallisesti sivellä sitä lisää.HS
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Koivun lehdetön latva
Kotipihassani on noin 50 - 60 vuotta vanha koivu. Sen latvus on tänä keväänä jäänyt lehdettömäksi. Muuten koivu on mielest...