Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 19.7.2022 10:5

Kysymys: Nurmikossa aukkoja

Muut

Hei!Meillä on nurmikossa aukkokohtia, jossa ei kasva nurmikko lainkaan. Kyseessä 8 vuotta vanha piha eikä ongelmaa ole ollut aikaisemmin. Mitä pitäisi tehdä ettei ongelma toistuisi ensi vuonna? Ilmoin nurmikon, lisäsin multaa sekä uudet ruohonsiemenet keväällä, mutta yksikään ei itänyt ja aukot ovat yhtä pahat kuin keväällä. 

Jäsenen J1464538919 antama (30.7.2022 14:19) kommentti

Hei! Voiko talvella tehdä jotain jääpoltteen estämiseksi? Jäsenen J1464538919 antama (30.7.2022 14:19) kommentti

Hei! Voiko talvella tehdä jotain jääpoltteen estämiseksi? Jäsenen J1464538919 antama (30.7.2022 14:20) kommentti

Hei! Voiko talvella tehdä jotain jääpoltteen estämiseksi? Jäsenen J1464538919 antama (2.5.2023 17:52) kommentti

Kannattaako viime vuoden ongelman välttämiseksi laittaa nurmelle esimerkiksi tuhkaa, uutta multaa, ruohonsiemeniä tai jotain muuta? Jos on hyvä laittaa jotain, niin milloin se kannattaa tehdä(nyt vain myöhemmin). Alue Oulussa. Jäsenen J1464538919 antama (2.5.2023 17:53) kommentti

Kannattaako viime vuoden ongelman välttämiseksi laittaa nurmelle esimerkiksi tuhkaa, uutta multaa, ruohonsiemeniä tai jotain muuta? Jos on hyvä laittaa jotain, niin milloin se kannattaa tehdä(nyt vain myöhemmin). Alue Oulussa. Jäsenen J1464538919 antama (2.5.2023 17:53) kommentti

Kannattaako viime vuoden ongelman välttämiseksi laittaa nurmelle esimerkiksi tuhkaa, uutta multaa, ruohonsiemeniä tai jotain muuta? Jos on hyvä laittaa jotain, niin milloin se kannattaa tehdä(nyt vain myöhemmin). Alue Oulussa. 
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Nurmen talvivauriot ovat todennäköisesti viime talvena muodostuneen jääpoltteen aiheuttamia. Tätä vauriota esiintyi tänä keväänä runsaasti, koska talven olosuhteet olivat monin paikoin haastavat lämpötilan sahatessa ylös ja alas. Lumipeitteestä huolimatta maan pintaan muodostui paksu jääkerros, jonka alla nurmiheinä tukahtui.

Kokonaan toinen ongelma on se, että korjaustoimet eivät ottaneet onnistuakseen. Kun uudet nurmensiemenet eivät idä, on kyse  lähes aina siitä, että olosuhteet eivät ole siemenen itämiselle otolliset. Itääkseen nurmen siemen tarvitsee maan, joka on ilmava  mutta sen verran tiivis, että se kestää esim. kävelyä. Sellaiseen maahan siemen asettuu hyvin ja on tukevasti maakosetuksessa.

Tarvitaan myös lämpöä ja kosteutta. Riittävä kosteus varmistetaan sadettamalla multa etukäteen ennen kylvöä siten, että se on syvältäkin kostea. Kylvön jälkeen kosteutta ylläpidetään sadettamalla tarpeen mukaan, kunnes nurmi on tukevassa kasvussa. Käytännössä vähintään ensimmäisenä kasvukautena on oltava kastelussa huolellinen. Mikäli itämisvaiheessa vain mullan pinta on kostea, se kuivahtaa nopeasti ja vaurioittaa siementä helposti. Tässä vaiheessa siemen on herkimmillään ja pienikin kuivahtaminen voi tappaa siemenen.

Vaikka nurmen siemenet eivät ole itäneet, on kuitenkin outoa, että mulloksessa ei mikään muukaan kasva. Yleensä luonto nimittäin pyrkii täyttämään paljaan maan. Jos uusi multa on liian ravinteikasta, voi olla, että luonnonkasvien siemenet eivät siinä idä. Siinä tapauksessa sama syy on voinut estää myös nurmen siemenen itämisen.

 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Nurmikossa aukkoja":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Siperianhernepensas
Meillä on vanha siperianhernepensasaita, joka leikattiin alas viime kesänä. Alasleikkauksen myötä aitaan tuli paikoin aukkoja...
Mitä tekisin paahteiselle eteläseinä-kaitaleelle?
Maaseudulla sijaitsevan uudisrakennuksemme 15 metriä pitkä julkisivu-eteläseinä kaipaisi apuanne. Talo on perustettu ympäröivää ma...