Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 27.6.2022 11:57

Kysymys: Niinipuu eli metsälehmus

Muut

Tontillamme kasvaa niinipuu, iältään yli 40v. Ostaessamme tontin se oli pensasmainen ja nykyisin se on kaksihaarainen, varmaan n. 15 m korkea. Muutaman viime vuotena se on alkanut pudottaa kuivia, vihreitä lehtiä heti sen jälkeen kun ne ovat puhjenneet. Onko kysy siitä että se on jo suht. iäkäs vai vaivaako sitä jokin tauti? Vieressä n. 2.5 m päässä kasvaa iso koivu.


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Metsälehmukselle (Tilia cordata) on varsin tavanomaista, että se kasvaa monirunkoisena, varsinkin avoimella kasvupaikalla. Se saavuttaa helposti parin sadan vuoden iän, jopa runsaasti enemmänkin, joten puunne elää vasta nuoruusvuosiaan.

Lehmus on tarpeiltaan vaatimaton ja menestyy kuivahkoissakin oloissa. Kosteuden saanti tai sen puute korostuvat erityisesti kuumina kesinä, joita nyt on ollut jo muutama peräkkäin.  Vieressä kasvavan koivun veden tarve ja kyky imeä sitä maaperästä on huomattavasti suurempi kuin vieressä kasvavalla lehmuksella. Kasvaessaan näin lähekkäin puiden juuristot kilpailevat keskenään. Lehmuksen juuristo jää alakynteen ja  luultavasti siksi tiputtelee lehtiään selviytyäkseen kuivuudesta. Vähentäessään lehtipintaa puun haihduttaminen vähenee ja selviytyminen haastavissa oloissa paranee.

 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Niinipuu eli metsälehmus":
Jäsenen J467045147 antama (28.6.2022 13:36) kommentti

Kiitos vastuksesta. Tämä selvittikin asiaa. Eipä muuta kuin haravoidaan lehtiä ja toivotaan sadetta!Jäsenen J467045147 antama (28.6.2022 13:37) kommentti

Kiitos vastuksesta. Tämä selvittikin asiaa. Eipä muuta kuin haravoidaan lehtiä ja toivotaan sadetta!
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: