Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 12.8.2023 12:9

Kysymys: Miksi keltavuohenkuusamat toimivat eri tavoin?

Muut

Olen tykännyt yhdestä keltavuohenkuusamastani ja sen vierellä kasvavista rusokuusamistani, koska ne ovat pörriäisten ja perhosten ykkössuosikit pihallani. Nyt heräsin ihmettelemään, miksi vanhempi keltavuohenkuusamana ostamani pensas ei toimi samoin: se ei kuki samaan aikaan kuin nuo mainitut. Muistini mukaan se kukkii paljon aikaisemmin. Lehdet ja olemus ovat kyllä samaa. Lehti on hiukan tummempi ja leveämpi kuin keltavuohenkuusamalla. Onko kyseessä joku muunnos? Kuvassa vasemmalla tämä outolainen, keskellä ruso- ja oikeall alla keltavuohenkuusama.

Savo, 
Kysymyksiä: 5 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Vasemmanpuoleinen oksa on kyllä vuohenkuusaman (Diervilla) oksa, mutta lajimääritys ei onnistu oksanpätkän avulla. Keskimmäinen on niinikään vuohenkuusama ja voi hyvinkin olla rusovuohenkuusama (Diervilla sessilofolia). Mainitsit sen olevan rusokuusama (Lonicera tatarica) varmaankin epähuomiossa tarkoittaen rusovuohenkuusamaa, mutta selvyyden vuoksi mainittakoon, että rusokuusamat ovat eri suvun kasveja.

Vuohenkuusamilla on pitkät kukinta-ajat ja osa kukista voi muodostua vasta, kun ensimmäiset jo tekevät siementä. Kasvupaikka ja sen olosuhteet voivat kantaerojen ohella tehdä lehdistä hieman erinäköisiä,  lisäksi risteymiäkin on markkinoilla. Ne voivat selittää hieman eri näköistä ulkoasua. Pensaat menestyvät monenlaisissa oloissa valosta varjoon. Valoisalla kasvupaikalla ne ehtivät kukkaan yleensä aiemmin kuin varjoisella, joka voi olla selityksenä eri aikaiseen kukintaan.

Isovuohenkuusama (Diervilla rivularis) on hieman leveälehtisempi kuin keltavuohenkuusama (Diervilla lonicera) ja aloittaa pitkän kukintansa usein jo kesäkuussa.

T. Muhevaisen vastaustiimi

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Miksi keltavuohenkuusamat toimivat eri tavoin?":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Whatsapp jakaminen
Miksi en voi enää jakaa hyviä juttu aiheita veljeni kanssa whatsappiin? Asumme eri puolella Suomea. ...
Avokadot kuivattavat ja tiputtavat lehtiään
Minulla on kaksi kuvissa näkyvää avokadoa, jotka olen viime keväänä idättänyt siemenistä...