Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 4.10.2014 17:38

Kysymys: Kellaritilan kosteudesta eroon kellarin lattiatasoa korottamalla?

Muut

Kotipaikallani, äitini edelleen asumassa, 1970-luvulla rakennetussa omakotitalossa on maanalainen kellari (n. 6 m2), jonne kuljetaan sisältä. Ruokakellarina se ei juurikaan ole käytössä, mutta siellä on kaivosta pumpattavan veden painesäiliö. Kellariin nousee ja tihkuu seinistä kosteina aikoina vettä. Viemäri toimii, kunhan sen päästä (n. 20 m talon nurkalta) alkavan metsään alamäkeen vievän (alkupäästään pari metriä syvän) ojan jaksaa pitää auki ja hyvässä kunnossa (ja sulana), kaatoa viemäriputkessa ei ole paljoa. Seinustaa on suunniteltu vesieristettävän ensi kesänä. Kun avo-ojasta haluttaisiin päästä eroon, niin oja putkitettaisiin ja peitettäisiin. Houkutteleva vaihtoehto olisi varmuuden vuoksi samalla korottaa kellarin lattiatasoa (lisätä kaatoa). Kellari on aika korkea, varaa olisi hyvin esim. 20-30 cm korotukseen.

Onnistuuko (kannattaako) tällainen, miten se tehtäisiin, ja millainen olisi kustannusarvio?
Kysymyksiä: 2 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Kellarin lattian korottaminen

Yksi asia kalskahti korvaan, viemäri toimii. Tarkoittanet kellaritilan vedenpoistoputkea, joka johdetaan avo-ojaan. Viemärivesiähän, ei ilman saostuskaivoja saa johtaa nykymääräysten mukaan maastoon imeytettäväksi ja jatkomääräykset selvinnee vuoteen 2016 mennessä.
Kustannus riippuu aina käyttötarpeesta.
Jos kellarissa on varaa korottaa 200-300 mm kapillaarikivellä ja pohjan salaojittaa ja johtaa ko. ojaan, putkittaa oja ja täyttää maalla. puhutaan vain ehkä tuhannesta eurosta ilman työtunteja.
Jos kellaria aikoo ottaa muuhun käyttöön, koska mainitsit ulkopuolen vesieristyksen, kannattaa teetättää suunnitelmat.
Kustannukset nousevat huimasti, mutta ilman suunnitelmia ei voi laskea kustannusarviota.
Ei voi antaa hintaa autostakaan, ellei tiedä millaista on hankkimassa.
Rakentaja fi sivulla on käytettävissä karkea kustannuslaskuri, johon Voit naputella tietoja, kunhan suunnitelmista selviää mitä tehdään ja on syötettävissä konkreettisia lukuja.
Tämän palstan puitteissa  ei ole tarkoituksenmukaista lähteä niin isoihin suunnitelmiin. Ne täytyy valitettavasti teetättää paikallisilla ammattilaisilla maksua vastaan

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Kellaritilan kosteudesta eroon kellarin lattiatasoa korottamalla?":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen JariL antama (6.10.2014 19:43) kommentti

Kiitos nopeasta vastauksesta! Tarkoitin tosiaan betonilattiaisen kellaritilan vedenpoistoa. Pohjan salaojittaminen tarkoittaa ilmeisesti, että tilan nurkista johdetaan veden poistoyhteeseen salaojaputket nykylattian päällä, uuden täyttömateriaalin (kapillaarikivi) sisälle jääden.Kapillaarikivi on minulle tuntematon käsite, onko se esim. sepeliä?Valettaisiinko tämän kapillaarikivikerroksen päälle sitten betonivalu uudeksi lattiaksi?Jäsenen Pete antama (7.10.2014 15:21) kommentti

Pitää muistaa, että kellarin lattian nostaminen ei salli kuivatussyvuuden pienentämistä. Yhä edelleen salaojitus tulee saada toimimaan alapuolella kaikkien betonirakenteiden.

Eli kos ongelma on salaojituksen toimimattomuudessa tai padotuksessa, korotuksesta ei ole hyötyä. Toisaalta kysymyksessä viitattiin veden tihkuvan myös seinistä, johon lattian korotus auttaa yhtä vähän.

Purkuojan putkittaminen kauemmas on ajatuksena hyvä, jos uuteen purkupaikkaan saadaan ojaan parempi virtaus. Putkitettu ojahan toimii pienemmälläkin kaadolla, kuin avo-oja, kunhan padotus estetään.

Kellarin lattiakaivosta pois johdettavan veden puhdistamiselle ei ole tarvetta. Mut nyt tarttis miettiä, miten saadaan vesi kiinni ulkopuolella ja salaoijiin suoraan, ettei se kierrä sisäpuolen kautta.Jäsenen JariL antama (9.10.2014 21:39) kommentti

Kiitos vastauksista, tämä selvensi asiaa!
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: