Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 8.6.2015 22:10

Kysymys: Katajissa meripihkaako

Muut

Kuusamossa 7. 6. piha-alueen luonnon katajiin on ilmaantunut hyytelömäisiä keräymiä. Toki niitä on ilmaantunut muutamien päivien ajan enenevässä määrin. Ne ovat kuultavia ja väriltään kuin meripihkaa. Ovatko ne katajan itsensä eritteitä vaiko jonkun ötökän tuottamia?
Hyytelö ei tuoksu miltään, en ole makustellut. Sitä on aika runsaasti oksistossa, ei mitenkään rajautuen uuteen tai vanhaan versostoon. Mitähän tämä on, onko tarpeen varautua jonkun ötökän invaasioon? Aiempina vuosina moisesta ei ole havaintoa

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Se on katajan omaa pihkaa, katajatervaa, jota on käytetty vuosien saatossa niin vernissan valmistukseen kuin haavojen puhdistamiseen ja hoitoon sekä erilaisiin ihovaivoihin antiseptisten ominaisuuksiensa vuoksi. Nykyäänkin pihkaa juoksutetaan ja käytetään lääkinnällisiin tarkoituksiin sekä luontaishoitotuotteiksi. Pihkavoiteiden on osoitettu sopivan palovammojen, haavojen ja tulehdusten hoitoon.

Pihkan lisääntyminen voi kertoa alueen vesitalouden parantumisesta (syksy ja kevät kosteita), jolloin kasvi vain tunkee sitä ulos sopivista kohdista - tai katajien vaurioitumiseen (pihka kerääntyy herkimmin vaurioituneisiin kohtiin). Uskomme kyseessä olevan tuo runsas kosteus.Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Katajissa meripihkaako":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: