Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 14.6.2022 7:48

Kysymys: Istutuskuoppa sepeliin

Muut

Salaojaremontin takia pihalla on syvälti ja laajalti sepeliä. Istutuskuopan multa ei pysy, vaan valuu pois. Mikä on paras kuopan vuorauspeite: suodatuskangas, maisemointikangas, juurimatto? Minulla on jo maisemointikangasta, käykö se? Mitä ohjeita kuopan tekemiseen/pysymiseen auki mullalla täytettäessä? Pitääkö jotain muuta ottaa huomioon?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Paras tapa erottaa sepelikerros multakerroksesta on asentaa maakangas erottelemaan erilaisia maamassoja. Kankaan pälle tulee riittävän paksu multakerros yhtenäisenä koko istutusalueelle.

Kysyjän pihalla multa lienee jo levitetty paikoilleen ja on tarve varmistaa riittävä kasvualusta yksittäisille kasveille. Se onnistuu juurimaton avulla. On otettava kuopan koossa huomioon, että juurimaton sisäpuolella kasvava kasvi mahtuu rajatun kokoisessa tilassa elämään koko elämänsä. Juurimatto päästää juuret lävitsensä, mutta ne hiertyvät pian poikki. Tämä on tärkeä juurimaton ominaisuus, sillä sen avulla estetään juuriston kiertyminen kankaan sisäpuolelle. Kiertyvät juuret hirttäytyvät aikanaan itsensä ympärille lyhentäen oleellisesti kasvien elinikää.

Juurimaton voi myös jättää peittämään kuopan pohjaa, jolloin kasvien juuret pääsevät levittäytymään sivuille maton yläreunan yli. Hankaluus tässä tavassa on se, että se ei kunnolla estä mullan karkaamista eikä siis poista ongelmaa.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Istutuskuoppa sepeliin":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Rungollisten pensaiden istutuksesta
Meillä on pieni rivitalopiha ja ajattelin näkösuojaksi istuttaa joitakin rungollisia pensaita (esim. syreeni, hortensia, purppuraheisiangervo). Nyt ajattel...
Mustilanhortensia - juurimaton käyttö
Hei pitkästä aikaa! Täytyykö mustilanhortensia ihan välttämättä suojata juurimatolla, kun koivuja on noin kolmen metrin pä...
Puistolehmus
Miksi keväällä istutetun siivosen puistolehmuksen lehdet ruskistuivat aikaisin? Puulle tehtiin n. 60 cm kanttiinsa oleva kuoppa ja se täytettiin puuta...