Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 6.7.2015 0:11

Kysymys: Home/kosteusmittaus

Muut

Onko kuntotutkijalla oikeus,kun hän tutkii rakenteita, aiheuttaa mahdollisimman suurta tuhoa? Meillä kävi rakennetutkija, joka tutki homekoiran merkkaamat paikat. Hän teki seinään järkyttävän isoja reikiä, vaikka sanoi että täällä ei mitään hometta ole, eli rakenteiden isojen reikien avaukseen ei ollut syytä, ja nyt höyrysulkumuoviin tehtyjen reikien korjaamiseksi pitää repiä puolet seinää että saadaan korjatuksi höyrysulkumuovi kunnolla. Näytteet otettiin siten, että mahdollisimman paljon rakennetta vaurioitettiin ja yksi näyte vielä täysin väärästä kohtaa, mistä homekoira merkkasi. Näytteet olisi voinut ottaa siten, että paikkaus olisi ollut pientä. Luotimme hänen ammattitaitoonsa, koska hänellä oli kuntotutkijan Fise A pätevyys ja VTT-sertifikaatteja. Onko näillä sertifikaateilla mitään merkitystä oikeasti ja saako ne kuka tahansa ja saako työn jälki olla mitä tahansa? Kosteuskin arvioitiin käsikopelolla (VTT sertin mukainen mittaus?) ja homenäytteet otettiin väärästä paikkaa. Tarjoutui kyllä tekemään saman hintaan näytteet oikeastakin kohtaa. Ja pahinta oli, kun hän porasi näytepaloja irti seinästä, hän pöllytetti mahdollista hometta ympäri huushollia että varmasti tulisi paikat saastutettua. Että näin.
Jäsenen J566454147 antama (9.7.2015 13:31) kommentti

Voiko tällaisestä epäasiallisesta ja paljon vahinkoa aihettaneesta työstä valittaa minnekään? Vai joutuuko sen vain itse kärsimään nahoissaan kärsimään? Kyseessä on Hämeenlinnalainen yksityisyrittäjä, joka tekee työnsä ohella rakennetutkimuksia, eli ei ole mitään isoa firmaa takana, minne valituksen voi osoittaa.

Jäsenen marksto antama (9.7.2015 18:30) kommentti

Taisipa kuntotutkija luottaa liiaksi homekoiraan ja etsi tavallista perusteellisemmin. Ei noita pätevyyksiä eikä sertifikaatteja kenelle tahansa anneta. Ei muuten ole ensimmäinen kerta kun ei homekoiran jäljiltä mitään löydetä.
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kuntotutkijalla ei ole oikeutta aiheuttaa vahinkoa. Yleensä näytteet otetaan irroittamalla jalkalistat ja ottamalla porausnäytteet eri puolilta rakennusta ja vertailunäytteet esimerkiksi kattolistan takaa runkorakenteesta. Yleensä viat löytyvät puurungon alapuolisista osista. Nämä tutkimiskohteet on helppo paikata niin, että porausreiät saadaan höyrytiiviiksi ja jalka- ja kattolistat takaisin asennettuna mitään vahinkoa ei ole aiheutettu rakenteille.
Kyseisessä tapauksessa homekoiraa ei olisi tarvittu, koska noilla esittämilläni toimenpiteillä,olisi asia saatu hoidetuksi.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Home/kosteusmittaus":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Liljat
Hei, viime kesänä suuri osa Liljojeni kukkanupuista "näivettyi" eikä auennut, niin mikähä...
Mikä pihlajan sairaus on levinnyt ainakin etelä-suomeen?
Kyseessä on jokin home tai virus, joka pilaa mustiksi pihlajan lehdet ja marjat jo ennen ruskaa.Voiko Tätä torjua jotenkin tai lääkitä? Onko...
orvokkikorin virus/hometauti
Hei!Olen muutaman vuoden ajan kasvattanut orvokkeja isohkossa, soikeassa pajukorissa (muovilla vuorattu), jossa alakerros rahkasammalta kosteuden säilyttämiss...
Tuija-aidan istutus aurinkoiselle paikalle
Olemme istuttaneet uuden omakotitalon pihaan Tuija-aidan ja tuntuu että olemme ihan hukassa kuinka paljon noita pitäisi kastella. Nyt on vielä...