Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 17.3.2015 10:55

Kysymys: asunnon arvonmenetys

Muut

Ostin reilu vuosi sitten vastavalmistuneesta 12 asunnon(=4kaksiota, 4 kolmiota,4 neliötä)  yhtiöstä ensimmäisenä kolmion. Rakentajana perheyhtiö. Yhtiön luovutuskokouksessa kuukausi sitten kävi ilmi, että yhtiön 12 asunosta on myyty ulkopuoliselle vain 3 asuntoa, 2 kaksiota ja yksi kolmio. Muut asunnot on rakennuttanut perheyhtiö eri konstellaatioissa lunastanut itselleen, koska eivät ole menneet kaupaksi. Kaikki asunnot on nyt laitettu vuokralle ja loppuihinkin  6 asuntoon muutti vuokralaiset vuodenvaihteen tienoilla. Missään vaiheessa ei osakkaita informoitu tästä. Uuden hallituksen jäseniksi valittiin rakennuttajiakin edustavat 2 henkilöä ja ilmeisesti heille jollainlailla tuttu yksi ulkopuolinen osakas. Koen, että asuntoni jälleenmyyntiarvo on merkittävästi alentunut ja vaikutusmahdollisuudet asioihin melko olemattomat, kun meillä ulkopuolisilla on 20% vastaan rakennuttajan 80% osake-enemmistöä. Onko edellytyksiä kaupan purkuun? Hinnanhyvitykseen?  Lopputarkastus on yhtiössä tekemättä ja mikä on rakennuttajan jääviys uuden yhtiön hallituksessa ratkaistaessa mm. rakennuttajan tehtäviin kuuluvista korjauksista? Lisäksi olen muutamaan kertaan valittanut isännöitsijälle  sisäpihalla jatkuvasta autojen pysäköinnistä, vaikka jokaiselle asunnolle on merkitty oma pysäköintipaikka. Onko tähän muuta keinoa vaikuttaa?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Valitettavasti sinulla ei taida olla kertomillasi perusteilla oikeutta kaupan purkuun tai kauppahinnanalennukseen.
Yhtiön kaikessa päätöksenteossa on noudatettava asunto-osakeyhtiölain mukaista yhdenvertaisuutta riippumatta siitä, ketä yhtiössä on osakkaana tai onko asunnoista osa vuokrattuna. Hallitus on vastuussa osakkaille siitä, että yhtiön asioita hoidetaan asunto-osakeyhtiölain edellyttämällä tavalla riippumatta sitä, ketä hallitukseen on valittu. 

Hallituksen jäsenen ja isännöitsijän on korvattava vahinko, jonka hän on tehtävässään laissa säädetyn huolellisuusvelvoitteen vastaisesti tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle. Hallituksen jäsenen ja isännöitsijän on korvattava myös vahinko, jonka hän on tehtävässään muuten lakia tai yhtiöjärjestystä rikkomalla tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle, osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle.

Jos vahinko on aiheutettu rikkomalla lakia muulla tavalla kuin pelkästään rikkomalla 1 luvun säännöksiä toiminnan keskeisistä periaatteista tai jos vahinko on aiheutettu rikkomalla yhtiöjärjestyksen määräystä, vahinko katsotaan aiheutetuksi huolimattomuudesta, jollei menettelystä vastuussa oleva osoita menetelleensä huolellisesti. Sama koskee vahinkoa, joka on aiheutettu 11 luvun 8 §:ssä tarkoitettuun yhtiön lähipiiriin kuuluvan eduksi tehdyllä toimella. Jos isännöitsijänä on isännöintiyhteisö, vastaavat vahingosta yhteisö ja päävastuullinen isännöitsijä.Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / asunnon arvonmenetys":
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: