Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 13.11.2023 10:0

Kysymys: Ääniongelma kerrostalossa

Muut

V. 2011 palstallanne oli tällainen kysymys: "Asumme 2010 valmistuneessa paikallaan valetussa kerrostalossa, jossa on noin 40 huoneistoa. Toukokuussa 2011 asunnossamme alkoi kuulumaan häiritsevää ulinaa/hurinaa ja samainen ääni häiritsee useampia asuntoja taloyhtiössä, muun muassa seinänaapuriamme ja yläkertaamme. Asumme itse alimmassa kerroksessa. Vuonna 2011 ääni alkoi tosiaan toukokuussa ja lisääntyi kesää kohti, jolloin se kuului lähes jatkuvasti. Syksyllä ääni kuitenkin heitti hetkeksi ja talvella sitä kuului vain harvakseen. Nyt kuitenkin ääni on taas tammikuusta alkaen alkanut yleistymään ja esiintyy nyt keskimäärin 2-3 kertaa viikossa, useimmiten viikonloppuisin. Ääntä kuuluu niin lattiasta kuin seinistäkin eli kyseessä on ilmeisesti runkoääni......."

Meillä on satavuotiaassa talossa täsmälleen samanlainen äänihaitta, alkanut myös 2,5 vuotta sitten, tosin kysyjää 10 vuotta myöhemmin.

Kysyisin, selviääkö enää mistään, ratkesiko heidän ongelmansa?

Meillä selvitys aloitettiin pannuhuoneen säätöjä kokeilemalla, ei merkitystä. Nyt tukittiin hormi,  silläkään ei tunnu olevan merkitystä. Ääni voimistuu keväisin,kuten kysyjälläkin, viikonloppuisin usein voimakkainta, 00.30 yöllä voimistuu todella, päättyy yleensä 7-8 aamulla, joskus kuuluu läpi päivänkin, tosin vaimeampana. Minkäänlaisilla kuulosuojaimilla ei ole vaimentavaakaan vaikutusta. Äänen laatua on vaikea kuvailla, korkea ääni, vähän kuin pää ampiaispesässä, mutta enemmän muistuttaa jonkun laitteen ääntä, joka yön aikana voimistuu. Ääni alkoi aikoinaan makuuhuoneen naapuritaloa vasten olevan seinän yläosasta, mutta on alkanut kuulua kaikkialla, myös huoneissa, joilla ei ole yhteistä seinää naapurin kanssa. Naapuritalon ja meidän talomme välissä on vain yksinkertainen tiiliseinä. Vastauksesta tosi kiitollisena. 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kun vastauksia annetaan näin etänä, on tämäntyyppisiin kysymyksiin käytännössä mahdoton vastata. Kohteet ja mahdolliset äänilähteet ovat aina myös yksilöllisiä ja siten eivät helposti vertailtavissa. Täten tuohon 2011 vastaukseen en edes osaa palata. 
Kuitenkin sellaista neuvoa ehdottaisin, että pyydätte hallituksen kautta katselmuksen järjestämistä kohteeseen, missä ääntä kuuluu. Ensin ehkä pelkästään hallituksen ja isännöitsijän katselmuksena, mutta jos ääni todetaan sellaiseksi, että se aiheuttaa jatkotoimia, voidaan järjestää uusi katselmus, jossa talon järjestelmiäs sammutetaan tms. teknisiä toimenpiteitä.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Ääniongelma kerrostalossa":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Ilmansuunnan merkitys.
Tämä kysymys koskee ilmansuuntia kun kasvattaa kukkia parvekkeella tai sisällä. (äskeisestä kysymyksestäni...
Huonekasvien kasvilamput ??
                                               HEI...