Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muu ilmanvaihto aihealue Seuraava
pvm: 11.8.2014 10:32

Kysymys: Pistorasiasta, korvausilman kanssa hajua.

Muu ilmanvaihto

Hei,Asumme 1977 rakennetussa talossa. Ei valesokkeli. Seinärakenteet kuitenkin lattian alapuolella.

Ilmanvaihto toteutettu huippuimurilla.  Olen havainnut keittiössä ulkoseinällä olevasta pistorasiasta tulevan hieman erikoisen hajun, ei aivan maakellarimaista mutta vähän erikoista, hieman pistävää, ei nyt mitenkään väkevästi.

Pistoketta on ilmeisesti joskus korotettu koska se ei ole lattian tasossa vaan pöydän korkeudella.  Tässä kohdassa ei ole keittiökalusteita vain ulkoseinä. Onko tuollainen haju jo varma merkki vauriosta, vai voiko olla vain epäpuhtautta.

En tiedä miten pistokkeen korotus on hoidettu. Putkella ainakin tulee ylös. Voi tietenkin olla ettei rasiaa ole korotettu, mutta tässä rasiassa on erilaiset osat verrattuna alkuperäisiin joita on jossain jäjellä, joten jotain on tehty.  Mistään muusta pistorasiasta ei tällaista tuoksua tule. Mikä viittaisi ainakin suht paikalliseen ongelmaan.

Tuskin kannattaa tiivistää pistorasiaa ilman jonkinlaista selvitystä. Listankin vierestä olen yrittänyt haistella mutta en ole oikein varma haiseeko siinä mikään.
Kysymyksiä: 14 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Lähtökohtaisesti pistorasian ei kuulu haista. Syy hajuun on syytä selvittää jotta voidaan tehdä tarvittavat toiminpiteet hajua tuottavan ongelman poistamiseksi ja sen myötä hajun loppumiseksi. Ensiksi ja pikimmiten on syytä selvittää ettei haju johdu esim sähkölaiteviasta  ( sähkömies tai muu kyseistä alaa tunteva ). Mikäli ei liity sähköihin, seuraavana selvittäisin viittaako haju esim mikrobitoimintaan ( tässä vaihtoehtoina esim seinän sisällä sopivasti oleva hiiren tai muun jyrsijän pesä, tai rakenteiden kosteusvaurio ). Toki muitakin mahdollisuuksia on.
 
Yhtenä syynä saattaa olla että korvausilmaventtiileitä ei ole lainkaan tai niiden määrä on liian vähäinen ( tai säädetty liian pienelle ) eli normaalia reittiä ei tule riittävää määrää korvausilmaa tilalle mitä koneellinen poisto tuuppaa pihalle, tällöin ilma ”revitään” rakenteiden läpi väkisin ja se tulee sieltä mistä helpoiten pääsee ( esim siirretyn pistorasian, jossa höyrynsulun tiivistys vailinainen, tms ) tuoden mukanaan rakenteiden jne. tuoksuja  ja hajuja mukanaan. Tässä tapauksessa hajut saattavat olla vaarattomia tai sitten merkkejä vauriosta. Ja jos jossittelua jatketaan mainittakoon että jatkuva rakenteiden läpi samasta kohtaa tuleva ilmavuoto on yksi mahdollinen kosteusvaurion syntyyn vaikuttava syy..
 
Mutta ehdottomasti selvitä hajun alkuperä ja toiminpiteet sen mukaan. 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Muu ilmanvaihto / Pistorasiasta, korvausilman kanssa hajua.":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: