Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muu ilmanvaihto aihealue Seuraava
pvm: 13.1.2015 19:26

Kysymys: Kylpyhuoneen ja saunan tuuletus

Muu ilmanvaihto

Mikä on energiataloudellisesti ja kosteusteknisesti fiksuin tapa tuulettaa suihkullista pesuhuonetta ja saunaa käytön jälkeen? Kyseessä on vuonna 2014 rakennettu koneellisella ilmanvaihdolla varustettu puurakenteinen omakotitalo, jossa on ikkuna sekä saunassa että pesuhuoneessa.Tähän asti olen aina viikonloppusaunomisen jälkeen ensimmäisenä tuulettanut pesuhuoneen suurimmat kosteudet pois ikkunasta, kuivannut lastalla suihkun lattian, huuhdellut lauteet letkulla, kuivannut hieman saunan lattiaa, sitten sulkenut suihkuhuoneen ikkunan ja viimeiseksi avannut saunan ja pesuhuoneen välisen oven, jolloin saunan lämpö pääsee kuivattamaan pesuhuonetta. Pesuhuoneen ja pukuhuoneen välisen oven pidämme aina visusti kiinni, koska pukuhuoneessa on kosteuseristys vain lattiassa.Entä miten toimia pelkästään suihkuttelun jälkeen?Ja onko suositellussa tuuletuksessa mitään eroa kesällä ja talvella?
Vantaa, Suomi
Jos teet, niin tee kunnolla!
Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Aivan uudessa talossa ei ikkunoiden kautta kuivaamisesta ole kuin haittaa.  Olettaisin, että teillä on poistoventtiili pesuhuonessa ja tulo- ja poistoventtiilit löylyhuoneessa. Löylyhuoneen poistoventtiilissä on pieni puunuppi, josta voi työntämällä säätää venttiiliä. Muut venttiilit ovat kiinteässä säädössä.  Lisäksi on mahdollista, että lauteen alla tai jossain seinän alaosassa on toinen poistoventtiili, joka on kiinteästi säädetty. Venttiilit on säädetty siten, että pesuhuoneesta poistetaan ilmaa tuplaten mitä saunasta.  Saunan oven alla pitäisi olla reilu rako, 100-150 mm.  Ikkunoiden avaaminen sotkee koko tarkasti suunnitellun ilmastoinnin. On järkevää ja tarpeellista saunomisen jälkeen melalla vetää isommat vedet pois lattialta. Samoin sauna puolelta.
Puunupillisen venttiilin aukiolo saunomisen jälkeen on varmistettava. Saunan lauteiden viruttaminen runsaalla vedellä rasittaa lauteita ja lyhentää niiden ikää.  Hyvä tapa on pestä tarkoituseen tehdyllä pesuaineellla lauteet ohjeita noudatten korkeintaan kuukaudessa.  Saunoessa on hyvä käyttää aina laudeliinoja, jotka voi pestä pesukoneella aina saunomisen jälkeen.
Suihkun jälkeen pelkkä melan käyttäminen riittää.  

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Muu ilmanvaihto / Kylpyhuoneen ja saunan tuuletus":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen TI-mieskin antama (16.1.2015 23:38) kommentti

Minä avaan aina pesuhuoneen ikkunan ja raotan saunan ovea saunomisen jälkeen. Puukiuas ja loppuhiillos kuivattaa molempia. Suikun jälkeen ei avata ikkunaa kuin kesällä jolloin lämpöä tuppaa olemaan muutenkin liikaa. On kiviseinät pesutiloissa joten ei ongelmia ollut.Jäsenen J1160272208 antama (8.4.2020 20:42) kommentti

Hei,meillä on uusi 2019 vuonna rakennutettu omakotitalo, jossa on varsin pieni  muutaman neliön sauna. Meillä on ikkunat saunassa ja pesuhuoneessa. Olen tähän saakka laittanut heti molemmat ikkunat raolleen lopetettua saunomisen. Onko tästä ollut rakenteille jotakin haittaa? Saunassa on katossa poisto- ja tuloilmanventtiilit ja pesuhuoneessa poistoventtiili. Sauna on kyllä kuivanut hyvin. Olen pitänyt aina 30 min sähkökiuasta päällä saunomisen jälkeen. Järkevintä taitaa olla pelkästään saunan päälle jättäminen ja ilmanvaihdon tehostusasetuksen laittaminen, mutta ikkunoitako ei ole siis järkevä aukaista heti saunomisen jälkeen? Ei kait tässä tarvitse huolestua vaikka ikkunoita on pidetty auki välittömästi saunomisen jälkeen.


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: