Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muu ilmanvaihto aihealue Seuraava
pvm: 9.4.2015 9:24

Kysymys: Kastuvat kattotuolit

Muu ilmanvaihto

Hei!Vuonna 1957 rakennetussa rintamamiestalossamme on rakentamaton yläkerta. Se on ollut vuoteen 2010 saakka ilmeisesti tuulettumaton. Vuonna 2010 tein molempien päätykolmioiden yläosaan tuuletusaukot. Nyt olen huomannut, että keväällä lumien sulamisen aikoihin varjon puolella kattotuolien alaosat kastuvat seinän olkopuolella ja sen läheisyydessä. Vaikuttaisi siltä, että kattotuoli imee kosteutta räystään umpinaisen alalaudoituksen alta (!). Kesällä kattotuolit kuivuvat. Johtuukohan tämä katon rajaan lisäämistä tuuletusaukoista? En osaa sanoa, oliko ongelmaa ennen niiden lisäämistä. Pitäisikö räystäyuden alalaudoitukseen lisätä myös tuuletusaukkoja vai sulkea entisetkin?
Jäsenen marksto antama (9.4.2015 10:57) kommentti

Ennenkuin enempää arvailen, niin mikä kate sulla on ja onko aluskatetta? Räystään alustan soisi olevan harvalaudoitettu, sieltä sitä tuuletusilmaa paljolti tulee.Jäsenen Alkuperäinen kysyjä  antama (10.4.2015 15:39) kommentti

Huopakatto on kyseessä, eli perus umpinainen laudoitus, sen päällä aluhuopa ja sitten varsinainen kolmiorimakate. Räystään alusta on tosiaan täysin umpinainen pontatusta laudasta tehty ja ne on naulattu kattotuolin alaosaan ja sieltä kattotuoli on siis kastunut. Ullakko on kylmä, joten voisiko alakerrasta välikatolle noussut kosteus (purueristys) tiivistyä vintillä juuri tuonne, jossa oletettavasti on kylmintä? Ja voisiko olla niin, että vintille puhkaistujen ilma-aukkojen vuoksi sisältä välikaton kautta vintille nousevan ilman/vesihöyryn määrä olisi kasvanut ja ongelma vähintäänkin pahentunut siitä? Aiemmin vintti on ollut umpinainen ja tällöin sinne ei ole syntynyt ainakaan alipainetta (?). Olin jo aikeissa puhkaista räystään alustaan muutamia aukkoja, mutta ajattelin ensin kysyä oisko sittenkin järkevämpää sulkea ainoatkin ilmanpoisto-aukot ainakin talven ajaksi. Siitä en ole varma, onko ongelma alkanut tai edes muuttunut niiden myötä, kun sen vasta viime aikoina huomasin.Jäsenen marksto antama (10.4.2015 18:43) kommentti

No eipä ollut ounastelemani rakenne, mutta seuraavaa voisi ajatella. Kun katto on jo osittain lumesta vapaa, aurinko saattaa lämmittää ullakkotilaa huomattavastikin. Silloin puruihin sitoutunut kosteus alkaa haihtua ja lisää huonetiloista tulevaa kosteutta ullakkotilassa. Höyrysulkua rakenteissa ei liene. Lämmenneen ilman kosteuspitoisuus huonon tuulettuvuuden takia voisi nousta niin korkeaksi, että varjon puolella -jossa katolla voi vielä olla lunta- saattaisi tapahtua kondensoitumista. Ilman vaihtuvuuden parantamiseksi ainakin itse avaisin räystään alusrakennetta. Päätykolmioiden tuuletusaukkoja en tukkisi. Mikäli kovin pieniä ovat, mieluummin avartaisin niitäkin.
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Ilman tarkempia tieoja voi vain arvailla syytä rakenteiden kostumiseen tekemäsi tuuletus aukot kattokolmion yläosaan ovat tarpeelliset, mutta lisäksi tulee järjestää räystäille korvausilma mahdollisuus. Selviä myös ettei katto vuoda, peltikatolla ilman aluskatetta peltiin tiivistynyt vesihöyry saattaa kastella rakenteet, tähänkin jonkin verran auttaa hyvä tuuletus muttei poista kokonaan ongelmaa. Syitä voi olla muitakin, ota avuksesi alan ammattilainen paikanpäälle selvittämään asia tarkeemmin.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Muu ilmanvaihto / Kastuvat kattotuolit":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: