Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muu ilmanvaihto aihealue Seuraava
pvm: 6.7.2015 11:11

Kysymys: Ilmanvaihto ei toimi, josta kosteutta ja ilman laatu ongelmia

Muu ilmanvaihto

Hei! Asun 50 vuotta vanhassa yksikerroksisessa harjakatto-omakotitalossa, ulko- ja sisäseinät tiiltä. Talvella tuuletusventtiileistä tuli kylmää ilmaa, kesän tultua ilmanvaihto loppunut. Asuintiloissa edellinen asukas tiivistänyt ikkunat. Osassa huoneista tapettien yläreuna kupruillut ja tummunut, koska kosteutta kuulemma alkoi kertyä ja siksi laittaneet ikkunankarmeihin kapeat ja leveät tuuletusaukot, jotka voi avata/sulkea. Kesän tultua näistä ei enää tule ilmaa sisälle.Kylpyhuoneen/saunan/varaston katonrajassa/katossa olevista auki pyöritettävistä pyöreistä ilmahormeista ei myöskään ole tullut ilmaa enää lainkaan kesän tultua. Varastossa ja pukuhuoneessa on katon ja seinän yhtymäkohdista tullut useista kohdista seinään tummia jälkiä, kuin olisi puhallettu likaista hiilenmustaa ilmaa välikaton raosta alaspäin seinää myöten. Asuintilojen tapeteista löytyvät jäljet samanlaisia katonrajassa, vain himmeämpiä. Tuleeko välikatosta ilmaa ja mikrobeja sisälle?Koko asunnossa hyvin kosteaa, ikkunoista ja ovista tuuletus ei auta kuin osittain ja vain hetkellisesti. Pukuhuoneen ja varaston ilmanlaatu aiheuttaa oireita pahiten, asuintilojen kosteus myös. Vintillä on hyvä tuuletus.Auttaako mitään, jos ulkoseiniin poraisi aukot uusia tuuletusventtiileitä varten, joka huoneeseen/tilaan yksi? Tarvitseeko niihin puhallinta?Kylpyhuoneessa ei ole ulkoseinää, olisiko kylpyhuoneen mahdollinen uusi tuuletusputki viisainta tehdä niin, että poraa reiän kylpyhuoneen ja viereisen pukuhuoneen väliseinään ja siitä putki pukuhuoneen ulkoseinään porattavasta aukosta ulos? Vai puhallin kylpyhuoneen entiseen katonrajassa olevaan ilmahormin auki pyöritettävään venttiiliin? Mutta jos asentaisi kylpyhuoneen venttiiliin puhaltimen, tuleneeko kylpyhuoneen ilma sitten ulos vessan venttiilistä, joka yhdistyy kylpyhuoneen ventiiliin matkallaan katolle? Vessa on tiloista ainut, jossa ilmanvaihto aina pelaa.Kiitos etukäteen vastauksista!

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Suosittelen kylpyhuoneen ja wc:n yhteiseen poistoputkeen ylös katolle asennettavaksi säädettävä VALLOX huippuimuri. Makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen seinään porattaviin reikiin asennettavaksi Terveysilman VELCO VLR-100 FILTRETE- suodattimelliset korvausilmaventtiilit. 
Varastoon oma tulo ja poistoilmaventtiili.  Pukuhuoneesta poisto tuon kh:n ja wc:n kanaviston kautta. Tilojen ovien alla pitää olla 20mm korkea rako ilmankierron varmistamiseksi.

Katossa nykyisin olevat pyöritettävät venttiilit ovat vain ilman poistamista varten. Kannattaa aluksi tutkia onko poistohormien päässä linnunpesiä tai ovatko " röörit " muuten tukossa ja jos ovat, niin puhdistustyö pitää käynnistää.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Muu ilmanvaihto / Ilmanvaihto ei toimi, josta kosteutta ja ilman laatu ongelmia":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen J596066106 antama (18.8.2015 10:46) kommentti

Kiitos vastauksista!Mille korkeudelle seiniin tulevat ilmanotto-aukot tulisi porata?Millaista poraa suosittelette 50 vuotta vanhaan tiiliseinään? Kokemusta on betoniseinän porauksesta, tiiltä en ole porannut. Tiilien mahdollinen halkeaminen poratessa huolettaa.
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Isotuomipihlajan hoito
Pihassamme on isotuomipihlaja-aita, joka on päässyt kasvamaan noin 4 metriseksi. Aita ei ole enää alhaalta tuuhea eikä toimi...
Tulppaanin sipulit homehtuivat maahan
Missähän meni vikaan, kun viime keväänä Amsterdamista ostamani tulppaanin sipulit homehtuivat maahan? Ostohetkellä kysyin voiko ne istuttaa...