Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Mullat ja lannoitteet aihealue Seuraava
pvm: 24.3.2022 20:37

Kysymys: Vanhojen kuusien pelastaminen

Mullat ja lannoitteet

Naapurissa rakennetaan. Maansiirtotöissä vaurioitui meidän puolemme kuusien juuria. Haluamme pelastaa komeat kuuset (vanha kuusiaita, n 10m korkea). Mitä voimme tehdä? Suurin osa juurista vaurioitumatta, joten toivomme, että peli ei ole menetetty. Lannoitetta, havumultaa? Neuvokaa, kiitos.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Koska kuuset ovat ilmeisen hyväkuntoisia, ne luultavasti selviävät jäljelle jääneiden juurtensa avulla. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että jos puolet juurista ovat vahingoittumatta, ei puilla ole suurta hätää. Hoitona suosittelen huolehtimaan aidan kastelusta niin, että se ei kärsi tulevana kasvukautena kuivuudesta. Kun maa kuivuu lumien sulamisen jälkeen, kertakastelun annoksen pitää olla riittävä, jotta maa kostuu koko juuriston syvyydeltä. Sen jälkeen pidetään taukoa. Pelkän pintamaan kastelusta ei ole hyötyä ja toisaalta liiallisesta kastelusta on myös haittaa. Lannoituksen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä toipuva puu ei siitä aina hyödy ja vaikutus voi olla päinvastainen kuin on tarkoitettu. Humuslisäys havu-rodomullalla tai lehtikompostilla on toki aina paikallaan.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Mullat ja lannoitteet / Vanhojen kuusien pelastaminen":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

mitä istutan surukuusien ympärille
Mitä istutan surukuusiryhmään kuusien ympärille. Jossain puistokuvissa näin jotain pieni kukkaista matalaa valkoista kasvia surukuusien joukossa...
Mitä kasveja aidanteeksi?
Hei, tontilta kaadetaan n. 50 kpl lähes 50 vuotta vanhoja kuusia pois. Mitä kasveja suosittelette aidanteeksi? Yhdellä sivulla on maantie ja toisella...