Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Mullat ja lannoitteet aihealue Seuraava
pvm: 6.6.2016 21:0

Kysymys: Lannan haju pois

Mullat ja lannoitteet

 Pyysin läheiseltä tontilta multakasa 8 kuutiota, kun siellä kaivelivat ja oli menossa pois. Paljastui, että paikalla on ollut navetta yli 10 vuotta sitten. Voi olla 20 vuottakin. Ilmeisesti lanta on hapettomassa tilassa ja ei ole täysin maatunut. Maa-aines haisee vahvasti lannalta. Millähän tuota hajua poista poistaisi ennenkuin naapurit hermostuvat.

Kasassa ollessaan maa-aines ei tuoksunut kuin hetken, mutta kun levitin sen, alkoi taas tuoksua. Se on aika märkää. Oli keväällä veden alla.

Auttaisiko typpipitoinen lannoite, että se tekeytyisi loppuun?

Käänneltävä sitä on rikkaruohojen vuoksi, mutta ajattelin jos pintamaata vain haraisi ja saisi siemenet itämään, muutoin vaikka myrkyttäisi, ettei juurellisia tarvitse käännellä.

Kalkitusta ei ilmeisesti kannata tehdä, vai lopettaisko se hajoamisen ja haju laimenisi?

Parasta maata mitä ikinä voi toivoa unelmissaankaan, mutta :-(
Tammela, 
Kysymyksiä: 38 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Olet saanut ilmeisen tuhtia maanparannusainetta puutarhaasi. Kuten ajattelitkin, niin ilmeisesti hapettomassa tilassa kompostoituminen on jäänyt kesken ja se on jälleen käynnistynyt. Kompostoituminen vapauttaa ilmaan typpeä haisevana ammoniakkina ja se voi olla hetkenaikaa tosi voimakasta. Hajun pitäisi kuitenkin laimentua materiaalin kuivuessa ja kompostoitumisen edetessä. Voisitko lykätä aineksen levittämistä ja antaa sen kompostoitua vielä hetken itsekseen (katettuna hajuhaittojen vähentämiseksi)?

Jos mahdollista niin sekoita saamaasi kasvualustaan hiekkaa ilmavuutta parantamaan ja turvetta sitomaan lannasta vapautuvaa typpeä (hapanta ja solurakenteeltaan sopivaa); ne nopeuttamvat myös kompostoitumista. Voit myös levittää sitä vain ohuelti laajalle alueelle puutarhassasi; tällainen hieman keskeneräinen katekomposti on erinomaista maanparannusainetta 2-5 cm:n paksuisena.  Voit myös käyttää maanparannusaineena niin, että pintamaa on jotain muuta multaa (vaikkapa istutusten kasvualustan parantamiseen). Jos aiot levittää sitä paksun kerroksen vaikkapa maastoa muotoillaksesi, niin silloin suosittelemme muokkaamaan sen hyvin perusmaahan. Kompostimulta ei ole sellaisenaan hyvää kasvualustaa, vaan se vaatii 1/3 - 1/2 kivennäismaata sekaan.

Huonosti kompostoitunut lanta sitoo maasta typpeä, joten typpipitoisen lannoitteen levittäminen on tosiaan hyväksi niin itse kompostoitumista kuin kasvien tulevaa kasvuakin ajatellen. Hajuhaittoja vähentää siis riittävä ilmavuus - ja myös kalkki, joka nopeuttaa palamista. Kateaineet puolestaan sitovat ilmaan vapautuvaa typpeä.

 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Mullat ja lannoitteet / Lannan haju pois":
Puutarha.net Vastaajat
Jäsenen kappalainenL-häme antama (9.6.2016 17:6) kommentti

Kasassa oli 1/3 hietaa & hiekka-ainesta. joka on nyt sekoitettu. Lanna lisäksi on savea ja paljon eloperäistiä juuria ja kuollutta heinää. Kuohkeaksi tuo jää, kun sen saa ensin hajotettua. Näyttää silmin ja tuntuu käsin juuri mullalta, joka ei tiivisty hyppimälläkään, muttei kuivukaan pintaa syvemmältä paahteessa, ainoastaan 'voimaa' on hajun perusteella hiven liikaa, Ja haju näyttää katoavan, kun tiiviit lantapaakut saa rikki ja ne kuivuvat. Kiitos vastauksesta. Nyt taistelemaan niitä kasassa olevia juolavehnän juuri vastaan.
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Lannan käyttö vihanneksille
Hei!Miksi lanta pitää kompostoida ennen käyttöä?Tuoreen lannan sanotaan olevan liian voimakasta kasveille. Tarkoittaako tämä ravinnepit...
Hevosenlanta nurmikolle
Onko hevosen lannan koostumuksella merkitystä nurmikon kasvulle. Mikä vaikutus purulla on,onko eroa koivun ja havupuun purulla. Olen kuullut että havupuun...
Sinipunavaula amppeliin? Ja muurahaisongelmasta
Olen tänä keväänä istuttanut sinipunavaulan siemeniä ensimmäistä kertaa. Koskaen ole koskaan nähnyt tätä kukkaan &q...
Kuolleen nurmikon korjaus
Hei,Laitoimme viime keväänä sellaisen muoviuima-altaan nurmikolle ja syksyn tullen kun nykäisin sen pois, oli nurmikko täysin mädäntyny...
Allergikolle huonekasveja
Kyselisin mitkä huonekasvit sopivat allergiselle/haju/homeyliherkälle ihmiselle? Sellaisia kasveja jotka pystyisi kasvattamaan esim.ruukkusorassa/normaali soras...
Korianteri ja karhunvatukka
Päivää!Korianteria tuppaa menemään nykyään melkein joka ruokaan ja kalliiksihan se tulee kaupasta haettuna. Mulla on etupihalla eritt&#...