Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Mullat ja lannoitteet aihealue Seuraava
pvm: 24.10.2011 20:12

Kysymys: Keltamulta kasvualustana

Mullat ja lannoitteet

piha on täytnnää keltamultaa. Käykö se kasveille`? Vai joudunko kuskaamaan pois ja tuomaan mustaa tavaraa tilalle?
 Multa on vanhaa järvenpohjaa, miten lie muodostunut, alue joskus 1000 vuotta sitten ollut veden alla. Ains on kovin hienojakoista, kuin vehnäjäuhoa, mutta ei paakkuunnu. Nyt painuneena vuoltavassa kaivannosta. Hienoa tavaraa.
Tammela, 
Kysymyksiä: 38 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Keltamulta nimitystä käytetään yleensä rautapitoisesta savesta, rautahydroksidista eli limoniittista. Sitä ollaan käytetty sellaisenaan keltaisen pigmentin antavana maavärinä. Savipitoinen pohjamaa olisi kuitenkin tunnistettavissa. Kuvailemasi maa-aines ei kuitenkaan paakkuunnu, vaikka onkin hienojakoista. Se saattaisi olla kellanruskeaa hietamaata. Veden voimakkaan kapillaarisen nousun vuoksi (hikevä maa) hietamaat ovat parhaita viljelysmaita. Karkea hieta (KHt) on maalaji, jonka vallitseva lajite on 0,06–0,2 mm (sen rakeet ovat vielä paljain silmin nähtävissä). Savilajitetta on yleensä alle 10 painoprosenttia ja hienoa hiekkaa usein melko paljon. Hienon hiedan (HHt) vallitseva maalajite on 0,02–0,06, ja sen rakeita on vaikea erottaa paljain silmin. Savilajitetta on yleensä alle 20 %. Hieno hieta on pehmeää ja löyhästi kokkareista. Salpausselkien alueelta löytyy myös liejuista hietaa (ljHt), joka sisältää liejua 2-6 paino%:a. Pienikin eloperäisen maalajin osuus vaikuttaa kuitenkin paljon maan fysikaalisiin ja kemiallisiin ominaisuuksiin - ja mainitsit alueen olleen aikoinaan veden alla. Siinä tapauksessa kasvualusta sisältää liejun tapaan kasvien ja eläinten jäännöksistä sekä kivennäisainesta järvien ja merien pohjaan syntyneistä kerrostumista. Suosittelisin teettämään kasvualustasta viljavuustutkimuksen. Sen perusteella saisit tietää maaperän tarkan koostumuksen ja ohjeet sen parantamiseen. Vanha merenpohja on kuitenkin yleensä hyvin ravinteikasta ja hyvää kasvualustaa, eikä rautapitoisuudestakaan suurempaa haittaa ole. En siis usko olevan tarvetta kasvualustan vaihtamiselle - parantamista se kuitenkin taitaa vaatia. Hietamaat ovat esimerkiksi voimakkaasti routivia hyvän vedensäilytyskykynsä takia. Myös kasvien toiveet kannattaa huomioida. Liitteessä hieman lisää tietoa viljavuustutkimuksesta.

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Mullat ja lannoitteet / Keltamulta kasvualustana":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

valkoista turpeen pinnalla
Minulla on mökillä kasvihuonne jossa on puutarhaturve kasvualustana.Nyt niihin kohtiin joita kastelen ilmaantuu valkoista/vaaleaa ohutta "kasvustoa".T...
Hopeakuusen uudet vuosikasvaimet pudottavat neulaset
Vajaa 50-vuotiaan hopeakuusen (Picea pungen Glauca) tämän vuotiset vuosikasvaimet ovat kesän aikana ruskettuneet erityisesti ylh&a...