Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Mullat ja lannoitteet aihealue Seuraava
pvm: 5.1.2015 13:5

Kysymys: Kahvinporot

Mullat ja lannoitteet

Hei, voisiko kahvinporoja hyödyntää mitenkään puutarhan hoidossa, esim. lannoitteena tai
karkotteena vaikka lehtokotiloille.
Kysymyksiä: 18 kpl
Jäsenen J3877991922mummeli antama (6.1.2015 21:32) kommentti

smileyTottakai. Olen kymmeniä vuosia keräännyt porot alppiruusulle. Se kukkii joka kesä aivan upeasti.
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Kahvinporoja voit mainiosti hyödyntää puutarhassa! Kahvia tai kahvinporoja on vanhastaan käytetty lannoitteena niin kotikukille kuin puutarhassakin. Jotkut lisäävät poroja huonekasvien kasvualustan pinnalle ja jopa lirauttavat juomaa kasvien juurelle (jäähtyneenä pinnalle, kuumana mm. st.paulian tassille). Mullan pinnalla kahvinporot tahtovat homehtua, mutta pitemmän päälle eloperäisen jätteen ravinteet tulevat silläkin tavoin kasvin käyttöön.Tavallisinta on kuitenkin kierrättää suodatinpussit ja kahvinporot hyötykäyttöön kompostin kautta.

Paahdetun kahvin pH on kuitenkin 4,8-5,1 eli kahvijuoma on hapan neste. Siksi siitä on eniten hyötyä ennen kaikkea happamasta maasta pitäville lajeille - ja mahdollisesti haittaa kalkinsuosijoille. Eniten kahvinporoja kierrätetään tosiaan kompostorin kautta puutarhaan, mutta voit surutta levittää ne myös suoraan happaman maan kasvien juurille (alppiruusut, pensasmustikat, hortensiat jne.) - tai levittää vaikka sinne tänne puutarhaan (mm. lumen päälle keväällä)! Kahvinporoja käytetään myös tuholaistorjuntaan kasvimaalla, jolloin niitä ripotellaan kasvukauden aikana ohut kerros pintamaahan (paksumpi kerros homehtuu herkästi).

VINKKI: Kahvinporoja ja vanhoista poroista keitettyä "kahvia" voidaan hyödyntää myös muurahaisten karkoittamiseen ei-toivotulta alueelta. Muista kuitenkin, jos käsittelet vaikkapa lavakauluksen kasvualustan tällä kahvikeitoksella, niin siitä tulee melko hapan. Ellet paranna sitä kalkitsemalla, niin kasvata edes sipuleita, selleriä, persiljaa tai endiivejä, jotka menestyvät ihan hyvin tällaisessa vähän happamassa maassa.Arvostele vastaus kysymykseen "Mullat ja lannoitteet / Kahvinporot":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: