Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Mullat ja lannoitteet aihealue Seuraava
pvm: 29.3.2012 11:14

Kysymys: jäteveden biolietteestä valmistettu puutarhamulta

Mullat ja lannoitteet

Olen kuullut, että alla olevan tuoteselosteen mukainen multa olisi liian voimakasta hedelmä- ja marjakasveille. Pitääkö paikkansa? Pihalle olisi tarkoitus istuttaa ainakin luumu-, kirsikka- ja omenapuita, marjatuomipihlajaa, marjapensaita, gojimarjaa, mansikkaa, kiinanlaikku- ja palsamiköynnös ja raparperia. Pitäisikö multaa jotenkin laimentaa ja jos niin missä suhteessa? Iso osa pihamme pohjamaasta, joka on lähes puhdasta savea, on jyrsintää vaille valmiiksi parannettu nurmikkoa varten suomullan (ph:sta päätellen kalkittu), turpeen ja hiekan seoksella. Tätä seosta (saven kanssa tai ilman) voisi tarvittaessa käyttää "laimennukseen" tai tilata tarpeen mukaan lisää hiekkaa (hankittava joka tapauksessa kiveystä varten) tai suomultaa. Hedelmäpuille tulevan kasvualustan alla on valmiina saven päällä ohut hiekkakerros.

Vai olisiko parempi biolietemullan sijaan tilata syötäville kasveille suosiolla kasetillinen biojätteestä valmistettua kompostimultaa?

Johtokyky 60 mS/m
Vesiliukoinen typpi (N) 320 mg/l, 800 mg/ kg ka
Liukoinen fosfori (P)30 mg/ l, 70 mg/ kg ka
Liukoinen kalium (K) 100 mg/ l, 250 mg/kg ka
Kosteus 45%
Orgaaninen aines 19% kuiva-aineesta (ka)
Karkeusaste alle 20 mm

Haitalliset metallit, enimmäispitoisuudet
yksikkö mg/ kg kuiva-ainetta (ka)
arseeni 5
elohopea 0,2
kadmium 0,3
kromi 20
kupari 85
lyijy 12
nikkeli 10
sinkki 150
Vihti, 
Kysymyksiä: 21 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Eri valmistajien multalaaduissa on toki eroja, mutta periaatteessa biolietteestä valmistetut puutarhamullat soveltuvat sellaisenaan käytettäviksi. Ne ovat yleensä myös elintarvikevirasto Eviran valvonnan alla. Uusi kasvualusta sekoitetaan aina istutusvaiheessa myös olemassaolevaan perusmaahan, joten haitallisten metallien ja ravinteiden osuus laimenee entisestään. Esimerkiksi Metsäpirtin multatuotteet soveltuvat jopa kasvimaakäyttöön - mitään ongelmaa ei siten pitäisi hedelmä- ja marjakasveille syntyä. Voit kuitenkin varmistaa tuotteiden valmistajilta vielä asian.

Arvostele vastaus kysymykseen "Mullat ja lannoitteet / jäteveden biolietteestä valmistettu puutarhamulta":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: