Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Mullat ja lannoitteet aihealue Seuraava
pvm: 25.4.2022 13:6

Kysymys: Isojen Timanttituijien istuttaminen!

Mullat ja lannoitteet

Hei! Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl, 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 cm. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen? 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Istutuskuopan kokoon vaikuttavat olemassa olevan maa-aineksen laatu, istutettavan kasvin koko ja sen koko täysikasvuisena. Istutuskuoppa kaivetaan suureksi, jotta kasvin alle ja sivuille saadaan lisättyä laadukasta multaa. Jos olemassa oleva maa on jo itsessään laadukasta ja istutukseen sopivaa, uuden mullan määrää voidaan vähentää sekoittamalla osa pois kaivetusta mullasta uuteen multaan. Kaivuussa myös nähdään, millaista maata paikalla on. Jos pohjalla on tiivistä savikkoa, asettaa se aivan toisenlaiset vaatimukset kuopalle  kuin ns. tavanomainen puutarhamaa. Samoin, jos pohjalla on kaiken läpäisevää soraa tai kivimursketta.

Oletusajatuksena esimerkkilaskelmassa on, ettei istutuspaikalla ole suuria haasteita ja istutuskuopan ulkopuolellakin on sellaista maata, johon puiden juuret pääsevät kasvamaan. Toisekseen oletetaan, että istutuksessa käytetään uutta multaa eikä uuden ja vanhan seosta. 

Istutuskuopaksi tuijjille kaivetaan yhtenäinen oja, ei erillisiä istutuskuoppia. Jos erilliset kuopat näin tiheässä istutuksessa onnistuvat, ovat ne auttamattomasti liian pieniä. Ojan koko on 0,8 x 0,8 x 19 m. Sinne mahtuu multaa n. 12,2 kuutiota. Isoilla tuijilla on isot paakut, joiden koko vaihtelee kasvatustavasta ja pellosta nostotavasta riippuen. Oletuskoko on 35 l/puu. Yhteensä paakut vähentävät mullan tarvetta 875 l. 

Mullan menekissä pitää ottaa huomioon, että multaa pitää tiivistää. Siksi sitä saattaa kulua enemmänkin,  mikäli multa mitataan irtotilavuutena eli tiivistämättömänä. Ylimääräistä multaa kannattaa myös varata istutuksen viimeistelyyn ensimmäisten kastelujen jälkeen.

Summa summarum – tämä laskelma on vain suuntaa antava. Tarkempaa mullan menekkiä on arvioitava paikan päällä, kun kaikki muuttuvat tekijät ovat tiedossa. Ja vielä yksi nyrkkisääntö: multaa menee lähes aina enemmän kuin on arvioitu. Ja jos toisin käy, se on poikkeus,  joka vahvistaa säännön.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Mullat ja lannoitteet / Isojen Timanttituijien istuttaminen!":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tammen alaoksien leikkaaminen
Nurmikon leikkuu on ikävää kuvan noin kymmenvuotisen tammen isojen leveiden alaoksien johdosta. Voiko alimmat oksat leikata pois kuvassa n&...