Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Mökki ja piha aihealue Seuraava
pvm: 22.1.2015 18:43

Kysymys: Vanha pihapiiri

Mökki ja piha

Hei,
Ostin kolme vuotta sitten vanhan mummonmökin.Se oli ollut useita vuosia asumatta ja pihamaa oli villiintynyt ja luonnontilassa. Niitin pihapiiriä aika kovalla kädellä. Löysin muutamia vanhoja perennoita joita säästelin.
Nyt viime syksynä pihapiiristä alkoi löytyä muitakin vanhoja perennoita tai oikeastaan varrenrippeitä..olenko tuhonnut ne lopullisesti.
Vai pystynkö vielä pelastamaan ne?
Ajattelin etten niittäisi ensi kesänä ollenkaan ja antaisin puutarhan rehottaa. Saisinko sillä pelastettua kasvit?
Terveisin, Riikka

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Olet hankkinut itsellesi aarrepaikan! Vanhoista pihapiireistä voi löytyä vaikka minkälaisia ihanuuksia ja vanhoja, kestäviä kantoja. Vuosien saatossa ne ovat varmasti siementäneet maahan ja kasvattaneet myös juurakoitaan, joten tuskin nyt olet kovallakaan niitolla niitä täysin tuhonnut. Varsinkin jos onnistuit niittämään ne kukinnan jälkeen? Silloinhan toimit vain oikein.

Nyt sinun kannattaa tosiaan aloittaa pihapiirin siistiminen lähinnä kulkureittien avaamisella. Etene hitaasti ja tutustu rauhassa vanhan pihapiirisi kasvillisuuteen. Siirrä löytämiäsi kasveja tarpeen vaatiessa toiseen, olosuhteiltaan vastaavaan paikkaan. Anna siis kukkien kukkia, merkitse ne ja pyri tunnistamaan ja siistimään niiden ympäristöä rikkaruohoilta. Leikkaa nurmikkoa vain sellaisista kohdista, joissa sitä selkeästi kasvaa - ja anna kukkaniityn rehottaa. Mikäli kasvillisuus on kovin kiinni mökin seinustassa, niin voit varovasti aloittaa kasvillisuuden kitkemisen myös kivijalan juurelta. Älä kiirehdi, vaan anna mummonmökin villiytyneen pihapiirin hurmata sinut.Arvostele vastaus kysymykseen "Mökki ja piha / Vanha pihapiiri":
Jäsenen J538322199 antama (26.1.2015 17:0) kommentti

Päiväni on pelastettu.Ihana ja toivottu vastaus.Kiitos ja hyvää kevään jatkoa
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kellokuusaman kukintaa kaipaillen
Neljä vuotta vanha kellokuusama ei ole kukkinut kertaakaan syksyisin on annettu syyslannoitetta mikä neuvoksi...
Vanhan orapihlaja-aidan alasleikkaus
Hei, milloin on paras aika alasleikata vanha orapihlaja-aita? Onko uusi kasvu epävarmaa jos leikkaa syyskuussa?...
ei otsikkoa
Taloni on 8v vanha. Miten usein peltikatto pitää pestä?...
Miksi omenapuu ei tee satoa?
Mikä vikana kun n.10 v vanha omenapuu kukkii muttei tuota omenia? Lajike venäläinen itsepölyttävä Borsovskoje....
Tuhkapensaan leikkaus
Minulla 27 v vanha kiiltävälehtinen tuhkapensas. Voiko sen leikata alas?...