Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Mökki ja piha aihealue Seuraava
pvm: 6.6.2016 19:49

Kysymys: Unkarinsyreenissä mutaatio

Mökki ja piha

Mökillämme Keski-Suomessa kasvaa kaksi Unkarinsyreeniä. Istutettu vuonna 2011. Huomasimme, että molemmissa on tiheitä kasvustoja. Kuin tuulenpesiä koivussa. Ennen tätä tiheentymää on rungossa litistymä, joka näkyy kuvassa. Ötököitä ei näy. Mikä kasvia vaivaa?


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Se todellakin vaikuttaa tuulenpesäsienen aiheuttamalle kasvuhäiriölle. Tuulenpesäsienet loisivat kasveilla ja muodostavat erilaisia epämuodostumia ja lehtipuissa havaittavia "tuulenpesiä"; oksien epänormaalin haaroittumisen aiheuttamia tiheitä oksarykelmiä. Se on hyvin yleinen sieni (meilläkin kymmeniä eri lajeja), joten se voi kotiutua mihin kasviin vain; tälläkertaa sitten syreeniin.

Kyseessä on siis itiöistä leviävä sienitauti. Torjuntaan voi ryhtyä erilaisin kotikonstein, hoitoleikkauksin (ilmankierto) ja lannoittamalla (hyvä kasvu). Saastuneet kasvinosat tulee hävittää huolella. Toisaalta - syreeninne näyttää hyvin persoonalliselta; ei sille ole pakko tehdä mitään.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Mökki ja piha / Unkarinsyreenissä mutaatio":
Puutarha.net Vastaajat
Jäsenen J684575196 antama (8.6.2016 15:32) kommentti

Niin minustakin on persoonallisen ja eksoottisen näköinen. Ajattelin antaa olla ja katsoa mihin kehittyy. Ilmeisesti ei ole vaaraa, että toisiin leviää. Tai sitten saamme eksoottisen mökkipuutarhan :)Jäsenen päätoimittaja antama (9.6.2016 8:17) kommentti

Sienitaudista kuitenkin kyse, joten saattavathan ne levitäkin. Tosin ovat pikkuisen valikoivia lajien suhteen - ja iskevät yleensä haavapintoihin ja/tai jostain syystä huonosti voiviin kasveihin. Mitään suurta vaaraa ei "liian eksoottisen" pihapiirin saamisesta taida olla.
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: