Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Mökki ja piha aihealue Seuraava
pvm: 22.6.2015 12:34

Kysymys: Tuulinen merenranta

Mökki ja piha

Vapaa-ajan asuntomme sijaitsee tuulisella merenrannalla Närpiössä.Ilmansuunta merelle päin on lounaan ja lännen välillä.Ranta on kivikkoinen vedenrajasta maalle nousua 1-1,5 m,rantaviivaa n.100m,Mitenkä rannan kannattaisi suunnitella jotta se olisi helppohoitoinen (esim. pengerrys ,suojakangas,kasvit, jne) Noin 10 m rantaviivasta on istutettu vuorimäntyä rantaviivan mukaisesti,soveltuuko se tähän,entä kasvaessaan peittääkö se merinäkymän?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Vastaajana pihasuunnittelija Päivi Rahikka, via Garden Oy.

Mahdollisuuksia rannan suunnitteluun ja toteutukseen on monia, mutta pengerrys mahdollistaa kuitenkin kasvien käytön parhaiten. Luonnollisimman näköinen lopputulos saataisiin tekemällä pengerrys luonnonkivistä. Jyrkän nousun pengerrys on hyvä jakaa puolestaan kahteen. Katso esimerkit liitteestä.

Kasvivalinnoissa kannattaa pitäytyä lajeissa, joiden ulkonäkö jäljittelee luonnonvaraisten kasviemme ulkonäköä - ja jotka sulautuvat kauniisti maastoon. Toki osittain on hyvä poiketa siitä ja valita esimerkiksi kookas puu kehystämään koko aluetta.

Lajiehdotuksia tuuliselle aurinkoiselle ranta-alueelle: eri katajat, merivehnä, kurjenpolvet, kärsämöt, maksaruohot, ruohosipuli, timjamit etc. etc.  Pihlaja puuna osuu aina hienosti näille alueille ja sillä on monta koristearvo-kohtaa: kukinta, marjat ja upea syysväri. Myös vuorimänty on sopiva valinta - ja niiden korkeuttahan voi halutessaan säädellä vuosikasvujen jokavuotisella leikkuulla (puolet vuosikasvusta poistetaan joka vuosi, juhannuksen aikaan). Kasveihin voit tutustua tarkemmon Puutarha.netin Kasvikortistossa.

Kasvualustan syvyyden kanssa suosittelen pientä liioittelua, sillä aurinkoinen ja tuulinen paikka kuivuu nopeasti. Joten mitä enemmän multaa saatte kasveille, niin sitä pidempään pysyy kasvualusta kosteana.

Geotekstiilejä tulee käyttää ihan normisääntöjen mukaan; multa-alueen pohjalla se myös hieman hidastaa veden suodattumista mullasta.

Vinkki: Pihasuunnittelijan ABC- tietokirjassani on kokonainen luku vapaa-ajan kohteiden suunnitteluun. Esimerkkejä, kasviehdotuksia ja rakennusohjeita, kuvineen myös tällaisesta kohteesta!Arvostele vastaus kysymykseen "Mökki ja piha / Tuulinen merenranta":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Mikä puu sopii
Minkä puun istutan kosteaan (vesisuonia) maahan.Pitäisi olla nopeakavuinen, mutta ei liian korkeaksi kasvava (4-6 m)Aurinkoinen ja jokseenkin tuulinen paikka....
Nurmikon ruohon paakkuuntuminen
Hei, onko kellään kokemuksia?Meillä on toisen kesän vanha nurmikko. Takapihan (n.800 m2) nurmikolle on alkanut lisääntyä "ruohopaa...