Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Mökki ja piha aihealue Seuraava
pvm: 21.3.2013 19:42

Kysymys: Terijoensalavan uudistaminen

Mökki ja piha

Mökkitonttimme rajalla kasvaametrin välein vanhoja ja ränsistyneitä Terijoensalavia. Luin jostain ja naapurikin sanoi, että ne voisi uudistaa sahaamalla poikki. Pitäisikö runko sahata vinoon ettei se ala mädäntyä? Poistaisimme välistä joka toisen. Milloin kannattaisi uudistettavat sahata poikki ja milloin poistettavat? Jos poistettavat sahaa poikki alhaalta, onko tutloksena tiheä pöheikkö?
Porvoo,Helsinki, 
Kysymyksiä: 4 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Terijoensalavahan on paju, joten sen uudistumiskyky on voimakas. Vanhan puun voi tosiaan uudistaa sahaamalla sen alhaalta asti poikki, mutta tuloksena -kuten arvasitkin- on harventamista kaipaava pöheikkö. Tehkää niin, että sahaatte kaikki terijoensalavat maata myöten(ei vinoon) poikki. valitkaa sitten poistettavat yksilöt ja levittäkää tuoreelle leikkauspinnalle RoundUp-rikkaruohomyrkkyä. Se nopeuttaa juurakoiden lahoamista ja normaalisti estää juurivesojen kasvun. Jäljelle jääneitä (vaikka joka 3.?) voitte tulevina kasvukausina aina mennen tullen harventaa, ettei niistä muodostu liian tiheitä. Alasleikatuista puista tulee aikaa myöden monihaaraisia, pensasmaisempia yksilöitä (aiempaa matalampia siis). Pajut kestävät voimakastakin kasvatusleikkausta, joten haaroja reilusti poistamalla saatte kasvatettua puumaisemman yksilön.

Arvostele vastaus kysymykseen "Mökki ja piha / Terijoensalavan uudistaminen":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Mikä kukka?
Isot valkeat kellomaiset kukat pitkin vartta- Noin metrin korkuinen ja lyijykynän paksuinen varsi.Imaantui tänä kesänä terijoensalavan sekaan....