Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Mökki ja piha aihealue Seuraava
pvm: 21.4.2014 7:40

Kysymys: Sinivuokot

Mökki ja piha

Hei,

Sinivuokkojen metsästä siirtäminen:

Olen saanut hyvin ristiriitaisia tietoja sinivuokkojen luonnosta siirtämisestä Joillain luontosivuilla pidettiin ao siirtämistä suorastaan hyvänä,koska se auttaa lajia säilymään ja leviämäänkin (tottakai maanomistajan luvalla) Jotkut sanovat sen olevan kokonaan kiellettyä Itse olen ollut siinä uskossa, että vain sinivuokkojen myyntiin kerääminen on kiellettyä Jotenka mitenhän se oikein mahtaa olla?

Olen omalta mökiltäni antanut maanomistajana itselleni luvan sinivuokkoja ja saniaisia siirtää. Olen istuttanut niitä kaupunkitaloyhtiömme metsäiseen rinteeseen

Jotta kuinka rikollisia sitä nyt ollaan ja pitkäkö "kakku" on luvassa :) ?

Ihanaa pihankunnostusaikaa meille kaikille toivottaa

Leena


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Etköhän saa jatkossakin sinivuokkojasi ihailla ja halutessasi muille jakaa. Rauhoittamattomia kasveja voi omalla tontillaan aina siirtää ja muualta maanomistajan luvalla ottaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että esimerkiksi sinivuokko ei pysty kasvullisesti laajentamaan aluettaan ja koko tuppaan kaivaminen saattaa jopa hävittää lajin kasvupaikaltaan. Eli ohjenuora kaikkiin siirtoihin; jätä kasvupaikalle jäljelle kasvukelpoinen juurakko (ts. jätä emokasvi jäljelle).

Sinivuokko ei tosiaan ole enää rauhoitettujen listalla, sillä se poistettiin sieltä vuonna 2005. Tätä ennen sinivuokon kerääminen myyntitarkoitusta varten oli pitkään kielletty mm. Manner-Suomessa. Rauhoitettujen kasvien siirtäminen, kasvin tai sen osan poimiminen, kerääminen ja irtileikkaaminen ovat luonnollisesti kiellettyjä. Kielto koskee osin myös suojellun kasvin siemeniä.

Kaikki kasvit eivät ole rauhoitettuja koko maassa. Esimerkiksi etelässä rauhoittamaton valkovuokko on suojeltu Oulun ja Lapin lääneissä, tuttu Lapin kasvi väinönputki Oulun läänin eteläpuolella. Rauhoitetut kasvit on lueteltu luonnonsuojeluasetuksen liitteissä 3 (a–c). Netistä ne löytyvät muun muassa www.ymparisto.fi -sivuilta.

Ihanaa kevättä myös Puutarha.netin puolesta!Arvostele vastaus kysymykseen "Mökki ja piha / Sinivuokot":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Sammalveks?
Hei, onko tietoa Biolanin tuotteesta Nurmikon sammalveks? Viekö samalla veks nurmikolla kasvavat varjoliljat, sinivuokot, kiurunkannukset?  ...