Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Mökki ja piha aihealue Seuraava
pvm: 12.8.2023 13:46

Kysymys: Sinikkaluumupuun hyvinvointi

Mökki ja piha

Kolmevuotiaan Sinikkaluumupuun lehden täynnä pieniä reikiä. Sato todella huono.

Mikä ötökkä pientä puuta vaivaa?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Luultavasti kyseessä ei ole lainkaa ötökkä, vaan haulitauti, Stigmina carpophila. Se on sienitauti, joka leviää erityisesti tiheissä kasvustoissa, jotka pysyvät kosteina pitkään sateiden ja kasteen jäljiltä. Tauti vaivaa aika yleisesti luumu- ja kirsikkapuita. Pahassa tartunnassa reikiä voi olla niin paljon, että ainakin osa lehdistä putoaa ennenaikaisesti ja hedelmiin tulee tummia painaumia. Puun yleiskunto voi silloin myös heiketä, sillä lehdistön kautta tapahtuva yhteyttäminen häiriintyy. Yleensä haulitauti on luumupuille aika vaaraton, sillä enimmin sitä esiintyy loppukesällä ja syksylllä, kun kasvu luontaisestikin on lopuillaan. Haulitautia ei myöskään esiinny joka vuosi yhtä paljon.

Haulitaudin ensi oireina ovat ruskeat ja pyöreät laikut lehdissä. Kun ruskettumat putoavat pois, jää jäljelle pyöreitä reikiä, kuin olisi haulikolla ammuttu. Tautiin ei ole hoitokeinoa, mutta sitä voi ennalta ehkäistä pitämällä huolta luumupuun hyvästä voinnista mm. sopivan kasvupaikan valinnalla sekä hyvästä kasvualustasta ja sen riittävästä kosteudesta huolehtimisella. Kuivuudesta kärsivä puu saa helpommin tartunnan, mutta kosteus lehdistössä edesauttaa taudin leviämistä. Kovin tiivisoksaista puuta on hyvä hieman harventaa loppukesällä tai alkusyksystä.

Luumut pitävät lämpöisestä ja aurinkoisesta paikasta ja läpäisevästä maasta. Sitä ei pidä leikata keväällä, sillä leikkaushaavat vuotavat silloin runsaasti ja heikentävät puuta. Jos kastelua tarvitaan kasvukauden aikana, sitä ei kannata tehdä sadettimella, sillä se pitää lehdistön pitkään kosteana.

Kuvassa näkyy haulitaudin ruskeita laikkuja, joita on osittain vieri vieressä niin, että ne ovat yhdistyneet. Muutama pyöreä reikä on myös näkyvissä. Taudin lievähkössä tartunnassa erillisiä reikiä voi olla paljonkin, mutta laikkujen yhdistymistä ei tapahdu.

T. Muhevaisen vastaustiimi

 Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Mökki ja piha / Sinikkaluumupuun hyvinvointi":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: