Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Mökki ja piha aihealue Seuraava
pvm: 10.4.2023 17:37

Kysymys: Repeytynyt katajanhaara

Mökki ja piha

Mitä pitäisi tehdä? Vanhan kolmihaaraisen katajan yksi haara repeytynyt lumen painosta. 


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Kyseessä on ilmeisesti kotikataja, Juniperu communis. Sen kolhujen kesto- ja toipumiskyky on jokseenkin suuri. Näyttää kuin taipunut runko olisi sälöytynyt rungon keskeltä, mutta ei suoranaisesti poikki. Jos näin on ja runko kestää pystyyn nostamisen, voisi tuentaa yrittää. Sälöytynyt osa painetaan kiinni ja tuetaan joustavalla nauhalla. Koko runkokin saattaa tarvita aluksi tukea pysyäkseen pystyssä. Jos katajan vaurioitunut osa toipuu, nauhaa on aika ajoin  löystettävä, jotta nauha ei ajan kanssa painu rungon sisään. Muutaman vuoden päästä sen voi kokonaan poistaa. Kuvan perusteella  on vaikea arvioida, toimiiko tällainen apu. Siinä on myös riskinä se, että haavaumasta pääsee puun sisään lahosientä tai muita taudinaiheuttajia. Haava on iso ja voi ainakin osittain arpeutua mutta ei kokonaan parantua. Kotikataja on kyllä aika sitkeä sissi.

Vaurioituneen osan voi  myös kokonaan poistaa. Se sahataan siististi irti kohdasta, joka aiheuttaa mahdollisimman pienen leikkauspinnan. Eli se poistetaan kuten repeytynyt oksakin poistettaisiin: ei leikata niin syvältä, että viereinen runko vaurioituu mutta ei myöskään jätetän tappia eikä rispaantunutta puuainesta jäljelle. Siisti ja pieni haava parantuu yleensä hyvin.

Voi olla, että yhden rungon poisto muuttaa katajan ulkonäköä jokseenkin rujoksi. Mutta ei hätää, muutamassa vuodessa tilanne luultavasti korjaantuu paljon paremmaksi.

T. Muhevaisen vastaustiimi

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Mökki ja piha / Repeytynyt katajanhaara":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: