Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Mökki ja piha aihealue Seuraava
pvm: 10.8.2015 7:43

Kysymys: Perintöruusu perintömökillä

Mökki ja piha

Perintömökin pihalla on ruusupensas, joka ei tänä vuonna kukkinut kuin muutamalla kukalla, loput nuput kuivuivat/mätänivät. Koska en tiedä ruusunhoidosta mitään, käännyn teidän puoleenne eli mien ruusua hoitaa. Leikata? Mikä lannoite? Kuinka usein?
Kysymyksiä: 4 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Tämä kesä on ollut niin märkä ja viileä, että auringosta nauttivat ruusut sekä monet muut kasvit ovat miltei kaikkialla kukkineet heikosti - ja mädännyttäneet myös nuppujaan.

Ruusupensaita voi leikata harventaen tai alas saakka. Leikkausajankohta on kukinnan jälkeen tai keväällä ennen lehtien puhkeamista. Alasleikkaus tehdään ainoastaan keväällä ennen lehtien puhkeamista (jos ruusupensas tekee runsaasti juuriversoja, nin se luultavasti kestää alasleikkausta hyvin jos heikosti, niin leikataan vain harventaen).

Liiallista juuriversojen kasvua voi hillitä leikkaamalla ne säännöllisesti pois ruohonleikkurilla. Myrkkyjä ei kannata käyttää, koska ne leviävät juurien kautta koko kasviin.

Lannoitus vuosittain, mutta varovaisesti. Ruusu on herkkä liian typen aiheuttamalle rehevöitymiselle, joten se hyötyy eniten hidasliukoisista luonnonlannoitteista. Yleislannoitteen lisäksi ruusukasvuston lannoittamiseen soveltuvat Biolan Luonnonlannoite ja Biolan Hevonkakka Lannoite. Nämä lannoitteet annetaan keväällä kasvun alettua. Liian myöhään annettu typpilannoitus rehevöittää kasvua liikaa ja versot ovat alttiita talvivaurioille.

Keväällä ruusupenkin pinnalle kannattaa levittää Lannoittava Puutarhakate. Puutarhakate estää siemenrikkakasvien itämisen ja näin penkin pinta säilyy kauan siistinä. Kun Lannoittavaa Puutahakatetta käytetään 2–3 cm kerros, voidaan kevätlannoituksen annostusta vähentää puoleen normaalista.

Syyspuolella ruusulle annetaan typetöntä Syksyn PK-lannoitetta, joka parantaa talvenkestävyyttä. Syksyn PK-lannoite annetaan kasvustolle heinäkuun puolenvälin ja syyskuun välisenä aikana. Liian myöhään annetun syyslannoituksen vaikutus jää heikoksi. Jos lannoituksen jälkeen ei tule sateita, on maa syytä kastella perusteellisesti, että lannoitteen ravinteet liukenevat kasvin käyttöön.Arvostele vastaus kysymykseen "Mökki ja piha / Perintöruusu perintömökillä":
Jäsenen Ultsukka antama (18.8.2015 12:49) kommentti

Kiitos. Eiköhän näillä tiedoilla päästä eteenpäin.  T.  Ultsukka Jäsenen Ultsukka antama (26.7.2017 16:48) kommentti

Tämä samainen ruusu rehotti (on muuten luultavasti Mustialanruusu) sillä tavoin, että tänä keväänä 2017 leikkasin koko pensaan alas. Nyt kasvaa hyvin, paljon, paljon hennompia versoja ja pisimmät ja vahvimmat oksat jo yli metrisiä. Nyt nousi kysymys, kuinka leikata ensi keväänä? Mustialan ruusuhan kukkii edellisvuoden versoilla, joten jotainhan pitää jättää. Mitä? Veikkaan että maasta on noussut ainakin lähes viitisenkymmentä oksaa.Jäsenen Ultsukka antama (20.8.2017 19:46) kommentti

Tämä samainen ruusu rehotti (on muuten luultavasti Mustialanruusu) sillä tavoin, että tänä keväänä 2017 leikkasin koko pensaan alas. Nyt kasvaa hyvin, paljon, paljon hennompia versoja ja pisimmät ja vahvimmat oksat jo yli metrisiä. Nyt nousi kysymys, kuinka leikata ensi keväänä? Mustialan ruusuhan kukkii edellisvuoden versoilla, joten jotainhan pitää jättää. Mitä? Veikkaan että maasta on noussut ainakin lähes viitisenkymmentä oksaa.
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: