Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Maalaustyöt aihealue Seuraava
pvm: 17.1.2012 20:44

Kysymys: Vanhan lautalattian lakkaus ja rakojen täyttö

Maalaustyöt


Terve!

Asumme vanhassa kerrostalossa, jossa on vanhat lautalattiat. Lautojen välissä on rakoja
ja onpa joku lautakin hieman halkeillut. Mikä olisi paras tapa täyttää raot.

Nykyisin lattiat on lakkapinnalla ja tarvittavan täyttökäsittelyn jälkeen
olisi tarkoituksena lakata lattiat uudelleen.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Olisi ollut hyvä tietää, onko lattia ollut alun perinkin lautalattiana vai mattopohjana, sekä laudan vahvuus, koska se vaikuttaa korjaustoimenpiteisiin. Jos lauta notkuu jalan alla, tai lauta on pois pontistaan, sitä tuskin kannattaa korjata, vaan päälle kannattaa asentaa uusi, ohut parketti. Kun sitä lopputulosta et kuitenkaan tavoittele, pyydä parkettilattian hioja käymään paikalla arvioimassa, miten korjaus kannattaa tehdä. Jos raot ovat isoja, niihin voi asentaa ohuen puuriman ja sen jälkeen hioa lattian yli. Toinen vaihtoehto on jyrsiä raot saman levyisiksi ja täyttää ne silikonimassalla, ja lopuksi hioa ja lakata.

Arvostele vastaus kysymykseen "Maalaustyöt / Vanhan lautalattian lakkaus ja rakojen täyttö":
Jäsenen P59 antama (17.1.2012 23:38) kommentti

Rakojen täyttämistä kannattaa harkita kahteen kertaan, koska puulattia on kosteuden vaihteluiden mukaisesti elävä materiaali, jolloin rakojen täytöllä saatetaan päästä tilanteeseen, missä mahdollinen täytemassa sittemmin tulee pursuilemaan eri suuntiin ajan saatossa.No jos on valmis käyttämään petraukseen enemän aikaa tai investoimaan toteutukseen selkeästi enemän rahaa, niin mieleen tulee 3 kelvollista vaihtoehtoa.Ensimmäinen on tosi suoraviivainen ja edullisin näistä kolmesta, eli poistetaan vanha lattia ja tehdään uusi tilalle.Seuraavan vaihtoehdon lopputulema muistuttaa eheää lautalattiaa, missä menetelmässä jyrsitään lautojen väliset raot kunnolla auki, ja sittemmin näihin rakoihin liimataan puurimat - lopuksi lattia hiotaan kokonaisuudessaan. Tämä menetelmä tosiaan muistuttaa eheää lautalattiaa, mutta rimat tulevat erottumaan taatusti alkuperäisestä kuosista koska nykyisin paremman puutavaran saatavuus on hyvin hankalaa kun markkina on pullollaan hötöpuuta. Tässä korjaustavassa joutuu miettimään liikuntasaumat tarkoin.Viimeisin vaihtoehdoista on sellainen, missä lautojen raot jyrsitään niinikään auki minimissään n. 6-8 mm leveyteen mikä sauma pohjustetaan ja täytetään esimerkiksi sikaflexin kansimassalla, lopuksi pinta ylihiotaan ennen lakkausta, jolloin lopputulema muistuttaa veneiden rimakansia. Hyvänä puolena se , että lopputulema on näyttävä ja liikuntasaumat on joka välissä, mutta jos pyrkimyksenä oli säilyttä perinteisen näköinen iäkäs lautalatia, niin se on kyllä menetetty.

Jäsenen vaihtoehtoja antama (18.1.2012 12:13) kommentti

"P59" antoi paikkansa pitävän vastauksen.Sen kun muistaa, ettei puulattialle laiteta koskaan silikonia, kuten Rakentaja.fi vastauksessaan ilmaisi. Sillä pilataan koko lopputulos.

Jäsenen Pm antama (18.1.2012 13:13) kommentti

Rakojen täyttäminen esim. hiomapöly-liimamassalla kannattaa tehdä syksyllä, jolloin raot ovat pienimmillään. Jos täyttää keväällä niin syksyllä täyte pursuaa ulos raoista.

Jäsenen vaihtoehtoja antama (18.1.2012 14:42) kommentti

Riippuen vähän tilanteesta, se hiontapölyllä tehty täyttö tahtoo lähes poikkeuksetta irtoilla niistä raoista, tehtiin se työ sitten mihin vuodenaikaan tahansa.

Siihen vaikuttaa lattian kokonaisvaltainen kunto, sekä puutavaran laatu ja ikä.

Jäsenen eskokalervo  antama (29.3.2015 15:21) kommentti

Lähtökohtana pontattu lankkulattia, jossa max 6 mm rakoja siellä täällä, yleensä kolmen-neljän lankun välein. Suositeltuun hiontapöly-lakkasekoitukseen en tuntenut viehtymystä, aloin hakea vaihtoehtoja.Ensikokeilu oli K-Raudan myyjän suosituksesta Sika-Flex -pursote Fairy-vesi -sormella siloteltuna.Vessaan käytin, tuloksena muhkurainen pinta ja vaikeasti poistettavaa sotkua raon vieressä - käsiteltävyys ei hyvä.K-Raudasta sain sitten esitteen Kiillon Fiberflex-tuotteesta, joka on veteen sekoitettava Kuitu-muovi-sementti-kvartsiperusteinen jauhe. Ajattelin levittäväni siitä saatavan mömmön leveällä lastalla rakoihin. Menin ostamaan. Myyjäksi luulemani henkilö etsiskeli sitä löytämättä, sanoi KotiKitin olevan ehkä sopiva rakoihini ja kun sitäkään ei löytynyt, näytti Cascon kahden litran OneFill-pötikkää. Ihmettelin sen keveyttä - se olikin kuin valkoista kermavaahtoa, sanoi kovettuvan kutistumattomaksi vähän kuin FinnFoamiksi - ostin. Kaveri taisi olla ko. tuotteen päiväesittelijä.Lastalla vetelin OneFilliä raot täyteen, puolen tunnin päästä hioin ylimääräiset pois, viimeistelin kostealla sienellä, hyvä tulos. Hiontapöly aiheutti vaimolle allergisen re


Jäsenen P59  antama (30.3.2015 10:35) kommentti

Mukavaa,että palaat asiaan työn tehtyäsi. Kommentoinnista on toki tovi vierähtänyt, joskin olisi kiva tietää teitkö työn vastikään vai aiemmin, jolloin kiinnostavaa olisi tietää onko massa pysynyt laudoissa kiinni halkeilematta ja irtoamatta pidemmänkin ajan...
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: