Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Maa- ja pohjarakenteet aihealue Seuraava
pvm: 23.11.2018 13:31

Kysymys: Tuulettuva alapohja riskirakenne?

Maa- ja pohjarakenteet

Ruotsissa tuulettuva alapohja eli "rossipohja" luokitellaan samankaltaiseksi riskirakenteeksi kuin esimerkiksi puukoolattu alapohja tai sisäpuolelta eristetty kellarin seinä. Suomessa tuulettuvaa alapohjaa ei ilmeisesti luokitella riskirakenteeksi, koska tuulettuvia alapohjia näkee upouusissakin taloissa. Lisäksi ruotsalaisten mukaan nykytalojen tuulettuvat alapohjat ovat riskialttiimpia kuin vanhojen talojen vastaavat.Mistä moinen näkemysero mahtaa johtua? Ruotsin ja Suomen ilmastot ja rakentamistavat ovat kuitenkin hyvin samanlaiset.https://www.sp.se/sv/index/services/moist/risk/Sidor/default.aspx

"Uteluftventilerad krypgrund är en riskkonstruktion... ...Gamla tiders "torpargrund" var en betydligt bättre konstruktion än dagens krypgrunder."

 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Tunnen huonosti, mitkä mahtavat olla ruotsalaisten varsinaiset haitat ja virheet heidän tavassaan rakentaa talojen rossipohjat.  Suomessa on osattu rakentaa rossipohjaan tuuletus toimivasti.  Onnistumisen kannalta tuuletus tärkein yksittäinen asia. Suomessa on vaikeudet periaatteesa tulleet, kun on pyritty ottamaan käyttöön jälkikäteen kellarin tiloja saunaosaston tekemiseksi. Tilat, jotka tilojen rakentaja on ajatellut perunakellariksi muutetaan löylyhuoneeksi.  On selvää, että yllätyksiä tulee.

Suomessa on Älvsby-talojen suosio on ollut suurta. Olen muutamassa hankkeessa ollut mukana vastaavn työnjohtajan roolissa. kaikki ovat suunnitelultaan olleet ok, eikä niissä ole vaikeuksia ilmennyt. Näkemyseroon en tiedä syytä, jos sellainen on.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / Tuulettuva alapohja riskirakenne?":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: