Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Maa- ja pohjarakenteet aihealue Seuraava
pvm: 15.5.2017 15:59

Kysymys: Salaoja niskaojaan

Maa- ja pohjarakenteet

Moi,Minulla on rakenteilla talo rinnetontille, jossa ylärinteen puolelle maastoon leikaamalla tasattu piha-alue. Pihan "ylänurkassa" on kallio pinnassa ja kalliota pitkin valuu ylärinteen puolelta vettä. Vesien ohjaamiseksi on kaivettu matala painanne / niskaoja jota pitkin onkin tässä keväällä lorissut puro. Painanne olisi nyt tarkoitus korvata salaojalla seuraavasti:

1. Muotoilen painanteen pohjalle tasaisen >1% kaadon joko perusmaalla (moreeni) tai asennushiekalla

2. Suodatinkangas pohjalle ja salaojaputki kankaan päälle. Salaojaputken alle ei sepeliä.

3. Salaojaputken sivuille >100mm ja päälle >200mm täyttö 6-16mm salaojasepelillä

4. Sepeli jää pintamateriaaliksi ja sen päälle tulee mahdollisesti matala tukimuuriKuulostaako järkevältä? Etenkin, onko hyvä ilman sepelipatjaa salaojaputken alla? Ymmärsin, että uusin ohjeistus on näin. Kallio on lisäksi sen verran pinnassa, että kokonaisrakenteen max.paksuus on luokkaa 300mm. Eli jos laitan sepeliä salaojaputken alle mahtuu putken päälle vähemmän!Kiitos vastauksista jo etukäteen!

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Salaojaputken alle kannattaa laittaa noin 5 cm kerros salaojasepeliä tai -soraa. Anna painanne olla paikallaan, josta suurin vesimäärä poistuu ja tee salaoja sen alapuolelle, joka nappaa loput vedet.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / Salaoja niskaojaan":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

ei otsikkoa
Pihassamme kasvaa varsin komea kultasade. Etäisyys talosta on kuitenkin vain 1.5m Minkälainen juuristo kultasateella on ja voiko se vahingoittaa rakenn...