Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Maa- ja pohjarakenteet aihealue Seuraava
pvm: 16.11.2014 13:36

Kysymys: maanvaraisen laatan remontointi

Maa- ja pohjarakenteet

Moi, vanhan 50 luvulla rakennetun talon maavarainen pietty ja purueristetty lattiarakenne on vuosien saatossa falskannut kosteutta eristeenä olleisiin puruihin. purut on nyt poistettu ja myös raudoittamaton n 5cm paksu betonivalu pikineen päivineen. kuulostaisiko aivan hullulta rakenteelta tasata pohjan hiekkatäyttö ja asentaa sinne esim 2 kerrosta finnfoamia HUOLELLISESTI saumat liimaten ja limittäen, suoraan hiekan päälle, lisäksi sokkelin sisäpintaan pystyyn samaa kamaa valmiin lattiapinnan tasolle asti eli tehdä pohjalle ns kaukalo jonka sitten täyttäisi selluvillalla. sen jälkeen lattianiskat koolaten foamin läpi pystyrunkoon kiinni ja riittävän tiuha ja tukeva vasoitus lattialastulevylle. tämä rakennehan olisi periaatteessa sama kuin alkuperäinen eli maakosteus pysähtyisi finnfoamin alle, kun aikaisemmin se pysähtyi vasta betonilaatan pinnassa olevaan pikeen. eli vanha betoni korvattaisiin foamilla yht n 140mm (2x70mm). uusia lattianiskoja ei tarvitsisi tukea huoneen keskeltä lattiaan eli pistekuormia ei foamiin kohdistuisi.näin tehden ei tarvitsisi valaa ollenkaan ja remontointi sujuisi huone kerrallaan suht siististi. kertokaa viisaammat mitä riskejä tässä voisi olla? ja miksi aina pohditaan vain että mihin korkoon valetaan uusi betonikansi. ei kai se betonilaatta ole ihan välttämätön ollenkaan koska se ei ole kantavaa rakennetta.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Missä korkeudessa ja  minkä päällä ovat ne huoneiden seinät? Todennäköinen riski piilee mahdollisesti niissä.  Muutoinhan rakenne saattaa toimia siten kuin aiempikin pohjarakenne betoni pikineen.
Asia on sen verran vaikea näin etänä ohjeistaa joten kehotankin sinua ottamaan yhteyttä paikkakunnallasi olevaan rakennesuunnittelijaan ja paikan päällä selvittämään mahdolliset riskirakenteet.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / maanvaraisen laatan remontointi":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen J5472921216 antama (18.11.2014 22:4) kommentti

Seinät normi betonisokkelin päällä n 40cm maanpinnan yläpuolella kapillaarikosteus todennäköisesti ajankanssa hapattanut alimmat purut.

Jäsenen J5472921216 antama (18.11.2014 22:9) kommentti

Olisiko kapillaarikatkosta mitään iloa foamin alla?vai jopa ennemmin muovi ensin soran päälle reunat alas taittaen?


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: