Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Maa- ja pohjarakenteet aihealue Seuraava
pvm: 24.9.2013 16:28

Kysymys: Hulevesistä ongelmaa

Maa- ja pohjarakenteet

Hei


Minulla on sellainen tilanne, että ostin vanhan omakotitalon syksyllä 2011. Siinä oli tiedossa salaojien huono kunto ja niiden remontointi oli suunnitteilla kesälle 2012. Keväällä 2012 kellariin yhteen huoneeseen tuli hieman kosteutta, mikä vahvisti päätöstä tehdä salaojaremontti kesällä 2012.

Kesällä 2012 teimme kalliin salaojaremontin taloomme ja keväällä 2013 kellari pysyikin kuivana. Olimme siis tyytyväisiä remonttiin.

Naapurissa asuu eläkkeellä oleva rakennusmestari, jonka kanssa olemme aika huonoissa väleissä. Hän tiesi, että kellariimme tuli kosteutta keväällä 2012 ja tietää myös sen, että teimme kalliin salaojaremontin kesällä 2012. Tänä kesänä hän on lapiolla kaivanut ojat oman talonsa syöksyrännistä (ränni, joka tuo talon katolle tulleet sadevedet alas) suoraan tonttimme rajalle, joten hänen katolleen tulevat sadevedet ohjautuvat suoraan tontillemme. Hän omistaa kaksi kiinteistöä naapuristamme ja hän on tehnyt samanlaisen ojan molemmilla kiinteistöillä oleville rakennuksille.

Sadevesien ohjaaminen toisen tontille ei ole sallittua. Olen nyt kesäkuusta saakka yrittänyt saada X kaupungin rakennusvirastolta mielipidettä asiasta, mutta en ole siinä oikein onnistunut. Haluaisin saada asian etenemään, ennenkuin tulee talvi. Eniten minua pelottaa ensi kevät ja silloin tontilleni naapurin puolelta tulevat sulamisvedet. Hän rakennusmestarina kyllä tietää tekevänsä väärin ja tietää myös sen, että en kaipaa yhtään ylimääräistä kosteusrasitetta tontilleni.

Mitä minun pitäisi tehdä, että saisin rakennusvirastolta jonkun henkilön käymään tontillani ja jos kyseinen henkilö toteaa tilanteen laittomaksi, saamaan hänet tekemään asialle jotain?

Laitan alle neljä viimeistä sähköpostiani X kaupungin valvontainsinöörin kanssa. Siinä hän ei ota kantaa asiaan, muuten kuin kopioimalla pätkän X kaupungin rakennusjärjestystä ja ehdottamalla, että jos minä kaivaisin ojat tonttimme rajalle. Mielestäni tuollainen ehdotus on kohtuuton.


11.9.2013

Hei

Kesä on ohi ja toivottavasti oli mukava kesä. Laitan kuvan siitä, miten naapurini ositteesta X ohjaa sadevesiään minun tontilleni. Kysyisin, onko tuo laillista?


16.9.2013

Hei taas

Keväällä 2012 meidän talon kellariin tuli hieman vettä. Tämän takia teimme taloomme kesällä 2012 kalliin salaojaremontin. Lähetin jo Sinulle kuvan siitä, kuinka naapurini ohjaa sadevesiään osoitteesta X meidän tontille. Nyt naapuri on laittannut sadevetensä tulemaan myös omistamastaan paritalosta osoitteesta X ohjautumaan tontillemme. Hän tietää, että kellariimme tuli vettä ja hän tietää myös, että teimme kalliin salaojaremontin kesällä 2012. Hän myös rakennusmestarina varmasti tietää, että emme kaipaa yhtään ylimääräsitä kosteusrasitusta taloomme.

Mitä tässä asiassa pitäisi tehdä? Oletko Sinä se virkamies, keneen pitää olla yhteydessä, että asian saa hoidettua? Jos et ole, voitko neuvoa, keneen pitäisi olla yhteydessä?


16.9.2013 (valvontainsinöörin vastaus)

Hei,

X kaupungin rakennusjärjestys sanoo seuraavasti:

Sade- ja sulamisvesien johtaminen on järjestettävä siten, että ko. toimenpiteistä ympäristölle aiheutuva haitta on mahdollisimman vähäinen.

Sade- ja sulamisvedet tulee imeyttää rakennuspaikan maaperään tai johtaa rakennuspaikkojen rajoille rakennettaviin taiteojiin, jos niitä ei voida johtaa sadevesiviemäriin.

Rakennuspaikan haltija on velvollinen huolehtimaan omalla rakennuspaikallaan vesien haitattomasta johtamisesta myös täydennysrakentamisen yhteydessä.

Onko teillä mahdollista rakentaa rajalle oja johon voitte itsekin johtaa sadevedet? Teillä on oikeus rajalle tehdä oja, johon myös lumien sulamisvedet voi mennä.Terveisin,


Valvontainsinööri x16.9.2013


Hei

Kiitos vastauksesta. Meidän sadevedet menevät ojaan, joka on talomme X puolella. Emme tarvitse siis ojaa omien sadevesiemme ohjaamiseen. Naapuri sen sijaan tahallaan ohjaa ositteesta X omakotitalon katolle tulevat sadevedet suoraan tontillemme ja osoitteesta X paritalon katolle tulevat sadevedet suoraan tontillemme.

Mitä rakennusjärjestyksestä ilmenee, niin sadevesien tahallinen ohjaaminen naapurin tontille ei taida olla ihan se tapa, johon X kaupungin rakennusjärjestys kehottaa. Sen sijaan, että naapuri ohjaa sadevetensä tontillemme, hän voisi rakentaa sen ojan ja ohjata vedet vaikkapa X ja X välissä olevaan ojaan, jota kävi kaivinkone viikko sitten vielä parantelemassa.

Koska en pysty asiasta naapurini kanssa neuvottelemaan, kysynkin voitko Sinä tai joku muu kaupungin virkamies tehdä jotain asialle?Tähän viimeiseen viestiin valvontainsinööri ei ole enää vastannut. Mielestäni olen esittänyt asiani hänelle asiallisesti ja selvästi. Nyt mietin sitäkin, että kun hän on esittänyt mielipiteensä asiasta, niin päästäisiinkö me kaikki helpommalla, jos minä ne ojat kaivaisin. Mielestäni ei ole reilua, että minun pitäisi kaivaa ojat, kun naapuri ohjaa vetensä tahallisesti tontilleni, mutta tiedostan myös senkin, että elämä ei ole aina reilua.

Jos joku jaksoi lukea tänne asti, niin olisikohan kenelläkään mitään ohjetta tai neuvoa, mitä minun nyt kannattaisi tehdä?


Jäsenen Vesapeuk.kesk.käm. antama (24.9.2013 20:40) kommentti

Juttuhan on niin täällä meillä, että uusittaessa sade ja salaoja putki järjestelmää pitää vesien ohjautua omalla painollaan tai pumppujen avulla kaupungin hulevesi järjestelmään. Niitä ei saanut enään laskea ojaan, eikä lika vesi viemäriin. Eli jouduttiin puhkomaan asfalttia, että päästiin käsiksi kaupungin hulevesi putkiin, koska tontin rajalle ei ollut aikaisemmat omistajat ottaneet liittymää, kun kaupunki ehosti tietä. Se vasta hintavaksi tuli, mut ei muu auttanut..
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Selvitä kyseisen viranhaltijan esimiehen nimi ja soita hänelle tai lähetä sähköpostia, koska siitä jää dokumentti.

Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / Hulevesistä ongelmaa":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Nurmikossa aukkoja
Hei!Meillä on nurmikossa aukkokohtia, jossa ei kasva nurmikko lainkaan. Kyseessä 8 vuotta vanha piha eikä ongelmaa ole ollut aikaisemmin. Mit&a...