Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Lämmitys aihealue Seuraava
pvm: 11.10.2012 13:22

Kysymys: Varaajan kytkeminen etna minin rinnalle

Lämmitys

Terve!

Asun 70-luvun omakotitalossa, ja yllättäen sain kaveriltani ilmaiseksi 1000 litran varaajan ylimääräisenä.
Talossa on etna mini yhdistelmäkattila, mutta lämmitys tapahtuu n. 90 % puilla. Vesikiertopatterit. Etnan oma vesitila on 180 litraa, mutta talvipakkasilla meinaa aamuisin olla vilpoista, kun iltasella on viimeiset puut polttanut.

Joten tarkoitus olisi saada varaaja tuohon kattilan kylkeen, pelkälle lämmitysvedelle, ikään kuin puskuriksi. Mutta mites tuo kytkentäpuoli? Kattilasta varaajan alaosaan, yläosasta kierto kämppään, ja kämpän paluu kattilaan.. vai..? Onnistuuko ilman sitä ns. latausakkua, lisäämällä vain väliin kiertovesipumppu..? vai mikä olisi edullisin/käytännöllisin ratkaisu?

Ja jos alkaa tuntua, että kattilan teho ei riitä, niin kyllä tuosta pöntöstä saa rälläkällä ja kempillä pienemmänkin..:DKommentoi:*
Virallinen Vastaus
Uusi varaaja pitää kytkeä kattilaan niin, että kattilaan ei tule kylmää vettä. Kylmää vettä ei saa johtaa varaajasta kattilaan alaosaan. Kattila ruostuu. Kattilan ja varaajan väliin pitää tehdä järjestelmä, jolla vettä kierrätetään ja suntataan sopivan lämpimäksi. Muutokseen on mielestäni palkattava suunnittelija, joka tietää, miten putket toteutetaan. Paisuntasäiliö on myös uusittava.

Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Varaajan kytkeminen etna minin rinnalle":
Jäsenen Petteri85 antama (11.10.2012 13:49) kommentti

Ei perhana.. Oisko se nyt sitte kuitenkin homman nimi, että kattilan päällä olevasta etnan omasta sekotusventtiilistä ois lähtö kiertoon. Paluu kattilan alaosaan, ja yläosasta sekoitusventtiilin alkupäähän..? Tässähän pää lyö ihan tyhjää!

Jäsenen ruosu antama (11.10.2012 14:59) kommentti

Tuohon tarkoitukseen on olemassa valmiita "paketteja" joka sisältää kaikki tarvittavat komponentit, putkea vähän lisäksi, niinei tartte miettiä ja raapia päätä verille! Kysy alan liikkeestä!

Jäsenen marksto antama (11.10.2012 19:10) kommentti

Yksinkertaisimmillaan kytkentä on siten, että patteripiirin meno otetaan varaajan yläosasta ja paluu tulee varaajan alaosaan. Shunttaus ja kirtopumppu kytketään samoin,kuin ne nyt ovat kattilakäyttössä. Sitten kattilan ja varaajan välille oma kiertopiiri "latauspumppuineen". Kattilasta siis varaajan alaosaan, varaajan yläosasta latauspumpun kautta kattilan paluuvesinatsaan. Tämä latauspumppu on syytä mitoituttaa kattilan tehoa vastaavaksi ja sitä pidetään käsikäytöllä käynnissä vain varaajan lataamisen ajan. Lämpimän käyttöveden kierukan voi pitää paikallaan kattilassa kun järjestää latauspumpulle termostaattiohjauksen (on/off) pitämään kattilaveden lämpötilan riittävän kuumana käyttövettä ajatellen. Hienostuneempiakin kytkentöjä ja automatiikkaa voi tietenkin hankkia, mutta puilla lämmittäjälle tämä on kai riittävä.

Ai niin, lämmityspiirin vesimäärä lisääntyy jo niin paljon, että paisuntasäiliön riittävyys on varmistettava. Toisekseen lämpöhäviöpintaa tulee myös lisää, joten muista eristää hyvin.


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: