Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Lämmitys aihealue Seuraava
pvm: 5.2.2015 18:26

Kysymys: Sähköinen lattialämmitys ja lautalattia

Lämmitys

Suunnittelun alla keski-Suomeen rossipohjainen tuulettuvasokkelinen talviasuttava hirsihuvila n. 90 m2, 290mm lattiaeristystä, katossa 500mm eristettä, lamellihirsi 204x260mm, varaava takka, alfa-luokan ikkunat ja okt-ovet. Ilmalämpöpumppu harkinnassa. Ajateltiin ensin suoraa sähkölämmitystä päälämmitysmuotona sähköpattereilla + sähköinen lattialämmitys (vesi ei käy!) mukavuuslämmityksenä, mutta riittäisikö se päälämmitykseenkin, jolloin sähköpatterit jäisi pois. Onnistuuko puulattian (mäntylauta) alle?? Kuinka korkeaksi sähkökaapelin/maton lämpötila nousee? Millainen lattiarakenne silloin pitäisi olla (laudan paksuus? millainen laudan suojaus? alumiini- tms. heijastelevyt lämmityskaapelin alle? suoraan eristeen päällekö? kosteuseriste  - tervapaperi vs muovi vai sulaa/palaako? muuta huomioonotettavaa?)

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Lattia lämmitys

Oli niin monta kysymystä, että sähkösuunnittelijasi osaa parhaiten vastata.
Peruskäsitykseni on, että paras hyöty lattialämmityksestä ( edullisin, yösähkö ym.)saadaan, kun on joku mihin varata. Betoni, laatta , kivi ym. massa.
Märkätiloihin ehdottomasti kannattaa laittaa lattialämmitys.
Kyllähän sinne uritettuun eristelevyyn kaapelit saa ja mitat + tiheyden sähkösuunnittelija laskee, muttei varmastikaan edullisin lämmitysmuoto ja vielä laminaatti tai parketti päällä eristeenä.(Mukavuuslämmityksenä kyllä, muttei yksinään).
Ilmalämpöpumppu ja takka yhdistelmä on ainakin varoilla, lisänä ja energiakulujen tasaajana hyvät. Totuushan on, ettei mikään energiamuoto pääse Suomessa liian edulliseksi, varmasti valtiovalta sen edullisuuden ulosmittaa veroina. Odottelen vaan maalämmön verotuksen kehitystä.
Varaava tulisija jo meidän leveysasteilla itsesuojelun kannalta olisi  hyvä tulla pakollisiksi uudisrakennuksiin. Pitkät sähkökatkot ja kova pakkanen ovat huono yhdistelmä.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Sähköinen lattialämmitys ja lautalattia":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: