Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Lämmitys aihealue Seuraava
pvm: 15.11.2012 23:45

Kysymys: lämminvesivaraaja

Lämmitys

toimisiko normaali käyttö lämminvesi varaaja 150-200litrainen 60m2 kesämökillä lämmönlähteenä, jos laittaisin kiertovesipumpun ja pari vesipatteria seinälle???

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Lämminvesivaraajaa voi käyttää patterilämmityksen lämmönlähteenä. Varaajaa ei tällöin voi käyttää lämpimän käyttöveden tuottamiseen. Sitä varten pitää olla oma varaaja. Kiertoon lähtevä vesi kannattaa suntata, jotta verkostoon ei lähde liian kuumaa vettä. Kuuma vesi haittaa termostaattien toimintaa ja voi aiheuttaa jopa palovamman putkea kosketettaessa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / lämminvesivaraaja":
Jäsenen P59 antama (16.11.2012 7:7) kommentti

Voisihan siitä virittämällä saada jotakin, joskin vesipattereiden paluukierto varaajan syöttöpuolelle vaatii varmasti pohdintaa.Jos mökissä kerran on sähköt, niin miksi yleensä viritellä vesikiertoisia erikoisratkaisuja, kun sähköpattereita on edullisesti saatavana hyvin moneen eri makuun.No jos kumminkin jostain syystä vesipatterit on mielessä, niin helpompi ja suoraviivaisempi ratkaisu olisi kumminkin pieni sähkökattila tai puukattila / puuliesi ( vie tasan kiertovesipumpun tarvitseman määrän sähköä jos puuta on käytettävissä ja sähköstä on niukkuutta ) -varustettuna sähköpatruunalla ja vesikierrolla + käyttövesikierukalla.Tokihan kattila on heman kalliimpi kuin normaali lämminvesivaraaja, joskin hintaero tullee tasoittumaan kun kattilaan ei tarvitse tehdä samanlaisia erityisvirityksiä patterin paluukiertoon kuin olisi tilanne pelkän varaajan kanssa toimittaessa.150-200 litrainen varaaja lämmityskäytössä merkitsee todennäköisesti sitä, että patruuna on päällä aina kun lämmityskin

Jäsenen Larmatin antama (16.11.2012 7:35) kommentti

Muista sitten tehdä sinne jäätymisenesto systeemit

Jäsenen Energia antama (16.11.2012 9:5) kommentti

Itselläni on lämminvesivaraaja lämmityskäytössä, tosin varalla.

Vesi virtaa varaajan läpi, aivan kuten sen varsinaisessa toiminnassa. Siis kylmä vesi menee sisään ja lämpimämpi poistuu varaajasta kiertoon. Ja sitten homma alkaa alusta.

Varaajan termostaattia säätämällä säätyy perussäätö ja jos on patteritermostaattiventtiilit, niin niillä voi säädellä myös.

Toimii melkein kuin (entinen) junan vessa, miksei toimisi?Varaajia, niin käytettyjä kuin uusiakin saa kohtuuhinnalla verrattuna sähkökattiloihin, jotka ovat kalliita.

Tästä on sitten helppo siirtyä muuhun vesikiertoiseen, esim. maalämpöön, liittämällä järjestelmään uudet tarvikkeet ja varaaja voi jäädä ns. puskurivaraajaksi lämmitykselle ja varakäyttöönkin.DI, energia.

Jäsenen Ötzi antama (16.11.2012 17:41) kommentti

Jos mökki kaukana ja talvella vähäisellä käytöllä tulee pidempi sähkökatkos saattaapi tulla jäätyvien vesipattereiden/putkien kanssa ongelmia.  

Ps. Sähköpatterit ovat kylmänkestäviä, turvallisia ja helppo asentaa.

Jäsenen Edvard  antama (28.9.2017 0:56) kommentti

Saattaisihan se toimiakin. Pienemmässä käytössä yksi vaihtoehto olisi ottaa lämminvesivaraajan sijaan veden läpivirtauslämmitin käyttöön.
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: