Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Lämmitys aihealue Seuraava
pvm: 13.6.2011 15:19

Kysymys: Hakelämpölaitos

Lämmitys


Meillä on 200neliön talo ja tulossa 200neliön hevostalli. Mietimme käytössä edullista lämmitysratkaisua? Vaihtoehtoina puukattila ja varaaja talliin sekä vesikiertoinen lattialämmitys sosiaali ja kuivatustiloihin.

Talomme öljykattila olisi myös aiheellista vaihtaa, koska öljy on kallista ja sitä kuluu lämmitykseen 3000-5000euron edestä vuosittain. Olemme siis ajatelleet kotiin myös puukattilaa. Mutta nyt vaihtoehtona (vähemmän vaivaa päivittäin) "hakelaitos" tallin ja talon väliin? Millainen ratkaisu se on? Onko järkevä? Millainen investointi tuo automatisoitu hakekattila on, joka lämmittäisi vesikiertoiset lattiat tallissa ja patterit talossa? Puuta saamme omasta metsästä, mutta hakettaminen maksaa kuulemma aika paljon, mitä?

Hakelaitos vastaan kaksi puukattilaa isoine vaaraajineen, kumpi on järkevämpi valinta?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kokonaisinvestointina hakelämmitys on maalämmön jälkeen korkein. Kuitenkin saat polttoaineen omasta metsästä. Se parantaa kilpailukykyä maalämpöön. Energiahinnaltaan hakelämmityksestä tulee edullisin ratkaisu. Kahden erillisen lämpölaitoksen kunnostaminen on kallis toimenpide. Yhdellä lämpölaitoksella saat hyötysuhteen paremmaksi. En pysty antamaan sinulle hinta-arviota investoinnista. Hakkeen valmistamisesta saat selvyyden paikalliselta yrittäjältä tai metsäyhdistykseltä. Kannattaa teettää suunnitelmat hakelaitoksesta, niin voi laskea kustannukset tarkemmin. Oheisessa metsäkeskuksen ohjeissa on etenemisestä luettelo. Lisäksi kannattaa selvittää avustusmahdollisuudet. Sivulla on myös hakelämmitysopas.

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Hakelämpölaitos":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: