Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Lämmitys aihealue Seuraava
pvm: 22.2.2017 19:2

Kysymys: Autotallin ja/tai talon lämmitysratkaisu

Lämmitys

Mitkä olisivat vaihtoehdot lämmitysratkaisuiksi autotalliin, jossa neliöitä joko 100 tai 35 riippuen siitä teenkö koko tallista lämpösen vai vain varasto-osasta (tallissa vielä lattia valamatta). Vastaus mieluummin ottaen huomioon myös talon tarpeet, jossa nyt lattialämmitys sähkövaraajalla ja neliöitä siinä noin 130 ja rakennusvuosi 2010, joten eristeet ovat vähintäänkin kohtalaiset. Tarkoitus olisi saada samalla myös talo edullisempaan lämmityslähteeseen kuin sähkö.Maalämpö kävi mielessä, voiko talliin laittaa maalämpöpumpun ja johdattaa sitä kautta myös talolle (kanava talon ja tallin välillä on jo olemassa)? Mitä tapahtuu tällöin teknisessä (talon puolella) olevalle sähkövaraajalle? Voiko tämän jättää ikään kuin varalle ikään kuin "pyörimään" ja ensisijainen lämmönlähde olisi maalämpö?
Kysymyksiä: 4 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Jos maalämpöä ajatellaan lämmön lähteeksi on huomioitava, että pihassa on mahdollisuus porata kaivo pihaan suojaetäisyyden päähän tontin rajasta.  Vaihtoehtona on , että keruuputkisto kaivetaan maahan.  Aluetta tarvitaan noin 500 m2. Jos on vesialuetta käytössä, niin sinnekin voi keruuputkiston asentaa.
Talossa tulee haasteeksi, kun talossa on ilmeisesti suora sähköpatterilämmitys.  Lämpöpumpulla on vaikea saada vesipatterreihin riittävän lämmintä vettä.  Tämän vuoksi vaihtoehdoksi esittäisin ilmalämpöpumppua, missä olisi ulosotto lämpimälle käyttövedelle.  Näin voisi ehkä hyödyntää vanhaa varaajaa.

Autotalliin ja varastoon asentaisin ilmalämpöpumput ja sähkökaapelin lattiaan.  Lattiaa lämmittäisin vain erikoistilanteissa.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Autotallin ja/tai talon lämmitysratkaisu":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen jahau antama (26.2.2017 21:58) kommentti

Talossa on siis vesikiertoinen lattialämmitys (sähkövaraajalla). Itselleni tulisi ensimmäisenä mieleen laajentaa tuota putkistoa myös autotalliin ja käyttää yhtä lämmönlähdettä kun sellainen mahdollisuus ainakin teoriassa olisi olemassa.
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Aita / aidanne-ehdotuksia
Hei!Kaipaisin apua suunnitelmaan, etupihan aidaksi on suunniteltu pylväspihlajaa, mutta kaipaisin lisäsuojaa, koska talon edessä menee tie ja istutusaltaan...
Mitä tekisin paahteiselle eteläseinä-kaitaleelle?
Maaseudulla sijaitsevan uudisrakennuksemme 15 metriä pitkä julkisivu-eteläseinä kaipaisi apuanne. Talo on perustettu ympäröivää ma...