Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kylpyhuone ja sauna aihealue Seuraava
pvm: 16.3.2017 21:26

Kysymys: Valvoja vastuu vesieristyksestä

Kylpyhuone ja sauna

Hei, olen hallituksen jäsen ja taloyhtiössämme (rak 1980) suoritetaan asteittain kylpyhuoneiden peruskorjauksia asunto kerrallaan sillä alkuperäisissä kylpyhuoneissa ei ole vesieristystä lainkaan.1. Kylpyhuonekorjauksiin on määrätty valvoja. Mikä taho on vastuussa kustannuksista jos esimerkiksi vesieristys on tehty huonosti ja siitä aiheutuen kylpyhuone joudutaan remontoimaan uudestaan? Jos valvoja on vastuussa niin kuinka kauan hän on korvausvelvollinen?2. Osassa huoneistoista on jälkikäteen osakkaiden toimesta rakennettu saunat kylpyhuoneisiin. Lattiapinta on kuitenkin sama ja jotta vesieristys saadaan saumattomasti kattamaan myös sauna niin kuuluuko taloyhtiön kustantaa vesieristys ja uusi pintamateriaali myös saunan puolelle?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Jos yhtiössänne on yhtiökokouksessa päätetty, että yhtiön lukuun tehdään kunkin asunnon kylpyhuoneremontti, kuuluu kaikki kustannukset, mitkä aiheutuvat kylpyhuoneremontista, taloyhtiölle. Vastuu kaikesta tekemisestä on tekijällä. Valvonta ei lisää eikä vähennä tekijän vastuuta. Valvojalla ei ole vastuuta, ellei hän ole syyllistynyt rikokseen.  Huonosti tehdyistä vesieristyksistä vastaa vesieristyksen tekijä, ei valvoja. Kun tekijän urakkasopimuksen mukainen takuu on ohi, vesieristyksen korjauskulut kuuluvat osakkaalle. Vesieristyksen virheiden aiheuttamat kolmannen osapuolen vahingot vastaa taloyhtiö, koska vesieristysten kunnosta vastaa taloyhtiö.

Yleensä aina, jos pesuhuoneen vesieristykset uusitaan samassa lattiassa olevan saunan vesieristykset on myös uusittava.  Kaikki, mitä saunassa tehdään, kuuluu osakkaan kustannettavaksi.  Taloyhtiön velvollisuus on vastata muunmuassa kustannuksista aina siiheen tasoon, mikä on ollut talossa sen käyttöön oton tapahtuessa.  Vaikka taloyhtiö on antanut saunan rakentamiseen luvan ja hakenut rakennusluvan, kuuluu kaikki kustanannukset osakkaan maksettavaksi, myös valvontakustannukset.

Asia on monimutkainen, epäselvä ja hankala, mutta näillä periaatteilla ole omassa työssäni konsulttina toimiessani asioita ratkonut

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Valvoja vastuu vesieristyksestä":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kenelle kuuluu vastuu vesivahingosta
Taloyhtiön entinen osakas oli teettänyt yhdeksisen vuotta sitten kylpyhuoneremontin. Kyseinen osakas myi asunnon vuosi sitten. Nyt lattiakaivon ymp&...