Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kylpyhuone ja sauna aihealue Seuraava
pvm: 28.4.2015 0:2

Kysymys: Uuden saumalaastin tummuminen

Kylpyhuone ja sauna

Asunnossamme tehtiin kokonaisvaltainen kylpyhuoneremontti. Suihkuseinä rakennettiin kokonaan uusiksi rakenteita myöden, vedeneristettiin valtuutetun urakoitsijan toimesta ja seinä laatoitettiin pienellä mosaiikkilaatalla. Sekä kiinnityslaasti että saumalaasti olivat vaaleaa beigeä, sillä mosaiikki on erittäin vaaleaa.Jo parin ensimmäisen käyttökerran jälkeen saumat alkoivat tummua sieltä täältä pieniltä alueilta. Vaikka muualta kostuneet saumat kuivuvat ja palautuvat vaaleiksi, jäävät tummuneet kohdat tummiksi vaikka suihkua ei käytetty pariin päivään. Kohtia on satunnaisesti siellä täällä ja tuntuu että niitä tulee kokoajan lisää. Ne eivät lähde myöskään voimakkaalla pesulla puhtaiksi.En usko että aiheuttaja olisi liian ohut vedeneristys tai muu kosteusvaurio, kun tummuneet kohdat tulivat jo parin käyttökerran jälkeen. Mitä neuvoksi?


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
 
Lähinnä tulee mieleen epätasaiseksi jäänyt oikaisutasoite veden eristeen alle,  joka sitten on oikaistu  vahvemmalla kiinnityslaastilla ja vahvemman kostuneen laastin kuivuminen kestää pidempään kuin toisaalla.  Mikäli ongelmaa on myös lattiassa tarkista  että valmis laattapinta on tasainen, ettei siinä ole paikkoja missä vesi makaa pidempään kuin muualla ja mahdollistaa imeytymisen saumoista  myös kiinnityslaastiin. Voimakkaat pesuaineet saattavat haurastuttaa saumausta jolloin vesi imeytyy ehkä helpommin saumaan ja pitäen sen pidempään kosteana.
Enpä minäkään usko vedeneristeen olevan syypää ongelmaan.
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Uuden saumalaastin tummuminen":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen J522289815 antama (28.4.2015 10:55) kommentti

Kiitos vastauksestasi!Suihkutila otettiin käyttöön vasta noin 3 viikkoa laatoitustyön jälkeen ja saumat olivat silloin kauttaaltaan vaaleat / saman väriset. Tummat kohdat muodostuivat saumoihin parin ensimmäisen käyttökerran jälkeen ja nyt suihkutila on ollut käytössä parin kuukauden ajan. Odottelin itsekin jos ne jollain tavalla vain katoaisivat. Suihkut olivat jopa viikon ajan käyttämättä kun olimme matkoilla, mutta tummat kohdat eivät vaalenneet.Lisäksi tummat kohdat ovat outoja kun ne ovat siellä täällä ryppäinä ja niiden rajat vaaleaan laastiin ovat suht terävät. Ongelmia on ainoastaan seinässä, lattian saumat ovat pysyneet täysin vaaleina.Voisiko saumoja avata noilta kohdilta ja laittaa saumalaastin uudestaan? Urakoitsija ei kuulemma ota tilanteesta minkäänlaista vastuuta, kun saumat olivat kunnossa hänen lopetettuaan työn. Jäsenen HS antama (28.4.2015 13:8) kommentti

Saumat voi jyrsiä auki, varoen kuitenkin ettei ulotu vesieristeeseen, sekä saumata uudelleen.Tyo urakoitssijan toteamus saumojen kunnosta ja vastuun pakoilusta tuntuu udolta, koska kyseessä kuitenkin on ilmeinen virhe. Puolueeton tavarantarkataja on mahdollinen mikäli haluaa viedä asian eteenpäin, mutta korjaus omaehtoisesti on ehkä kuitenkin helpompi suorittaa kuin pyrkiä saamaan tekijä suorittamaan korjaustyö.HS.Jäsenen al95926IK antama (4.5.2020 10:14) kommentti

Meillä kävi nyt ihan samoin. Harmaa saumalaasti paikoitellen kastuessaan on muuttunut tummaksi. Se ei ollut tumma saumauksen jälkeen vaan sen jälkeen kun suihku otettiin käyttöön. Ei näytä vaalentuvan vaikka lattia kuivaa kunnolla. Mistä tämä värin muutos voi johtua? Kysymys on lattiakaakeleista. Käytetty Weberin saumalaastia. Kaikki pohjatyö on tehty niin kuin pitää.

Jäsenen J10327721826 antama (15.1.2023 14:25) kommentti

Selvisikö tämä case ikinä? Mikä oli saumojen tummumisen syy? Meillä sama havainto kylpytilan laattojen saumojen osalta. Tummuminen ilmeni vasta 4kk muuttomme jälkeen ja paheni kesän aikana. Asiasta kerrottuamme eteenpäin tämän tummumisen kerrottiin vaalentuvan talvemmalla kun lattialämmöt kovemmalla. Ei vaalentunut vaan on ennallaan.


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: