Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kylpyhuone ja sauna aihealue Seuraava
pvm: 15.4.2014 7:3

Kysymys: Seinärakenteet kosteisiin tiloihin

Kylpyhuone ja sauna

Ovatko kosteantilan rakennemääräykset kuinka muuttuneet vuosien varrella. Esim. kh-seinämateriaalien, sekä runkorakenteen suhteen. Hyväksytäänkö puu vielä tänäkin päivänä

koolingiksi lattiaa vasten, vai tulkitaanko sen käyttö rakennevirheeksi?
Jäsenen Mestari antama (15.4.2014 8:28) kommentti

Tokihan sen saa kosteantilan seinän tehdä levyrakenteisena, joko puu tai peltirangalla. Kyllähän se alaohjauspuu pitää runkorakenteessa olla. Peltinen tai puinen.
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Seinärakenne kosteisiin tiloihin

Kyllä puu hyväksytään runkomateriaaliksi, mutta esim. seinän aluspuun alle betonia vastaan on laitettava eristyskaista esim. bitumihuopaa. Suurin muutoshan nykyisin on märkätilan eristysvaatimus, joka on kaikkiin märkätiloihin nykyisin tehtävä, lattiakaivojen putkien tiivisteliitosyhteet, lattiakaivojen korokerenkaiden tiivisteet ja lattiakaivojen kiristettävät mattorenkaat. Putkipuolella on vesijohtojen suojaputket ( jatkoksia ei ole lattiansisällä ) ja putkiläpiviennit sellaisiksi, että ne saadaan varmasti tiivistettyä vesieristeeseen. Sahatavarassahan seinässä/lattiassa on aina suurempi kiertymis/käyristymisvaara, joten nykyisin käytetään pääsääntöisesti kertopuuta tai teräsrankaa. Märkätilan tolppajako on vuosien varrella muutettu K/K 400 ja paljon käytetään tupla gyproclevyjä, jossa pintaan tuleva on lujempaa EK Gyproclevyä. Omastabmielestäni lattialämmitys märkätiloihin pakolliseksi ja hallittu ilmanvaihto ( tuuletus), niin normien mukaista haitallista kosteutta ei rakenteisiin pääse muodostumaan asiallisella märkätilojen käytöllä. Uima-allastilojahan ne eivät ole eikä tarvitsekaan olla. Moni ongelma johtuu huolimattomasta ja epäasiallisesta märkätilan käytöstä ja huollon puutteesta. Oikein tehtynä ei tulkita rakennusvirheeksi.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Seinärakenteet kosteisiin tiloihin":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: