Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kylpyhuone ja sauna aihealue Seuraava
pvm: 30.5.2020 19:50

Kysymys: Paljonko tuuletusväliä hirsitalon märkätilan ja hirren väliin?

Kylpyhuone ja sauna

Haluaisin rakentaa hirsitaloon märkätilan jossa on huone huoneessa-periaatteella lacaharkoista reuna jonka sisään valetaan lattialaatta betonista. Betonin alle tulee hiekka, lämpöeristys ja betoniin latialämmityskaapelit. Koko talossa on aiemmin täytetty kivijalka hiekalla ja lattiataso on noin kahden hirren korkeudella. Märkätilassa harkot tulisivat koko huoneen ympäri seiniä kiertämään joko niin, että ne tulevat lattiavalun yläpuolellekin tai lattiavalun tasoon. Betonivalun päälle rakentuisi koolingit joihin tulee eristys ja märkätilalevy fibo. 

Neljästä seinästä yksi on ulkoseinä, joka on pelkkä hirsi ilman ulkopuolista eristystä. Sisäseinät ovat hirsiseiniä. Mietin, että paljonko tuuletusrakoa seinien ja koolauksen väliin pitäisi jättää?

Olisiko parempi laittaa vaikka seinän alaosakin harkoista esim. 30 cm ja sitten siitä lähtien seinäkoolingit vai koolata lattiatasosta?

Fibo-levyt vaikuttavat käteviltä, mutta lattiakaakelin ja levyn kohtaamisesta en ole löytänyt mitään kuvaa. Onko siihen ohjetta?

Yhteen seinään ei tule roiskevettä ja paneli olisi siinä kiva. Tuleeko siihen alle esim kyproc, siveltävä vedeneristys ja koolinki? Pitääkö ilman kiertää välissä? Miten paneli pitäisi käsitellä? Voiko käyttää vahattua panelia?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Suosittelen pesuhuoneen seinien alaosaksi 200 mm normaalikorkuista kevytsoraharkkokierrosta, joka lähtee valettavan betonilaatan pinnasta ja sen päälle runkopuiden alle bitumikermikaista sekä siitä ylöspäin runkopuut, joiden välissä mineraalivilla ääneneristyksenä. Hirsisen ulkoseinän ja pesuhuoneen ulkopinnan väliin suosittelen 50 mm tuuletusväliä eli pesuhuoneen rakenteet eivät missään kohdin ole kiinni ulkoseinän sisäpinnassa eivätkä myöskään yläpuolellaan olevissa rakenteissa. Seinän ja lattiapinnan kulmakohtaan pitää jättää väli, johon pursotetaan elastinen tiivistysmassa. Lattian pintaan ja tasoitteella käsiteltyyn kevytsoraharkkopintaan telataan, ei sivellä, vedeneristys kerros ja sen yhteydessä myös kulmavahvikekankaan asennus kaikkiin kulmakohtiin sekä lattiakaivon ympäryksen vahvistus tarkoitukseen valmistetulla kankaalla ja ohjeen mukainen leikkaus kaivon kohtaan, taivutus alas ja kiristysrenkaalla ankkurointi. Panelin alle en suosittele kipsilevyä, vaan samaa materiaalia, joka tulee muuallekin pesuhuoneeseen. Levyn ja panelin väliin pitää jättää tuuletusväli niin, että ilmavirta pääsee esteettä nousemaan alhaalta ylös panelien takana, panelien kosteusvaurioiden estämiseksi. Panelin voi vahata. Märkätilan lattia pitää kuivata kumilastalla tms.  käytön jälkeen sekä pitää huolehtia tilan hyvästä tuulettamisesta ulkoilmastoon.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Paljonko tuuletusväliä hirsitalon märkätilan ja hirren väliin?":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: