Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kylpyhuone ja sauna aihealue Seuraava
pvm: 29.8.2022 11:57

Kysymys: Kylpyhuoneen lattialämmitys muovimaton alle

Kylpyhuone ja sauna

Kylpyhuoneremontin yhteydessä olisi tarkoitus vaihtaa vanhan muovimaton tilalle uusi muovimatto, muovimaton alle toiveissa lattialämmitys. 

Soveltuuko kaikkien märkätilojen muovimattojen alle tuo lämmitys? Kyseessä rossipohjainen talo. Alle tietytsti hyvä eristys vanhojen purujen tilalle. Sen päälle filmivaneri? Mitä sen jälkeen? Vanerin päälle ymmärätääkseni joku tasoite, jonka päälle lämmitysmatto, jonka päälle uusi tasoite. Sen päälle vedenereistys ja muovimattoko?Lattian avaus ja betonivalun tekeminen lattiakaakeleille voisi jonkun mielestä olla järkevämpi ratkaisu, mutta tässä kohteessa se ei tule olemaan vaihtoehto. 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Oletan että kysymys koskee sähköistä lattialämmitystä. Alla ohjeistusta toimintatavoista (Linkki :Ajankohtaista - Lattialämmitys eri lattiarakenteissa | Pistesarjat - Vain johtavia tuotteita

Pitäisin tuota kipsilevyvaihtoehtoa ainakin hyvänä. Muovimatot  toimivat kaikissa ratkaisuissa.

Lattialämmitys puurakenteiseen lattiaan

Kantava tuulettava puurakenteinen lattia eli ns. rossipohja voidaan pitää lämpimänä PST-C –lämmityskaapelilla. Matalatehoisen PST-C – lämpökaapelin pintalämpötila pysyy alhaisempana kuin PST18 – lämpökaapelin ja soveltuu siten hyvin ympäristöön, missä lämmityskaapelin pintalämpötila ei saa nousta yli 80 °C:een.

Puurakenteisen lattian suositeltava lämmitysteho on enintään 80w/m² ja puulattialämmitys toteutetaan aina suorana lattialämmityksenä, koska puun lämmönvarauskyky on heikko.

Toisaalta puu on lämmön eriste, joten pinnoitteeksi kannattaa valita mahdollisimman ohut lattialauta, jolloin säätö reagoi nopeammin ja alapohjaan suuntautuvat lämpöhäviöt eivät nouse kovin suuriksi.

PST-C – lämpökaapeli kiinnitetään lattiakoolausten väliin palamattoman eristeen päälle asennettuun metalliverkkon n. 30cm välein esim. nippusiteillä. PST-C – lämmityskaapelin ja lattiakoolausten ja lattialaudan väliin on jätettävä min.30mm ilmaraot, jotka tasaavat lämpötiloja ja estävät puuosia lämpenemästä liikaa.

Lattiakoolauksiin on tehtävä loveukset niille kohdin, joista PST-C – lämmityskaapeli viedään koolauksen läpi. Loveukset on lisäksi pellitettävä tai teipattava hyvin alumiiniteipillä, koska lämmityskaapeli ei saa koskettaa puuosia.

Termostaatin tuntoelintä varten asennetaan anturiputki kahden lämmityskaapelilenkin väliin kuten betonilattioissa.

 

Lattialämmitys kipsilevyrakenteiseen lattiaan

Kipsilevylattia rakennetaan kolmesta levykerroksesta, jotka asennetaan limittäin levysaumojen samaan kohtaan osumisen välttämiseksi. Valmistajan ohjeita lattiarakenteesta ja kiinnityksestä tulee noudattaa. Valmistajat myös suosittelevat harvalaudoituksen asentamista ennen alinta kerrosta.

Ensimmäinen kerros kiinnitetään harvalaudoitukseen. Tämän kerroksen päälle asennetaan kipsilevyviipaleet siten, että PST-C – tai PST10 - lämmityskaapeli voidaan asentaa syntyviin uriin halutulla asennusvälillä. Lämmityskaapelille varatun uran 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kylpyhuoneen lattialämmitys muovimaton alle":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: