Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kylpyhuone ja sauna aihealue Seuraava
pvm: 2.6.2015 14:33

Kysymys: Kosteusmittauksen teettäminen asunnon oston ehtona

Kylpyhuone ja sauna

Hei, olemme tekemässä kerrostaloasunnosta (valmistunut 01/1998) ostotarjousta, mutta haluaisimme asuntoon teetettävän kosteiden tilojen kosteusmittauksen eli ostotarjous olisi ehdollinen tämän suhteen. Millaista kosteusmittausta suosittelette eli mikä olisi riittävä, jotta yllätyksiä ei sitten jälkikäteen tulisi? Kylpyhuone on laatoitettu ja alkuperäisessä 1998 kunnossa. Isännöitsijä sanoo, että talon rakentajat ovat noudattanee kaikkia tuolloin voimassa olleita määräyksiä. Kyseessä on puukerrostalo.
Jäsenen marksto antama (2.6.2015 18:48) kommentti

On vähän kaksipiippuinen juttu. Yleensä näitä teetetään ns. pintakosteusmittauksina ja lähes poikkeuksetta sitten löydetään kosteutta lattiakaivon läheisyydestä ja suihkun alta. Jos vesieristys on ehjä, kosteutta siellä saakin olla ja sen pintamittari osoittaa, muutei välttämättä kerro mitään itse betonirakenteen kosteudesta, joka sitten olisi jo kosteusvaurio. Jos taas tehdään kunnollinen porareikämittaus itse betonin sisään asti, vesieristeeseen tulee reikä (tai reikiä), joka tukittuna on eristeen heikko kohta. Vähänkään pitempiaikainen kosteusvahinko kerrostaloissa ilmaisee itsensä alakerran naapurin katon ongelmina.Lisäksi rakenteiden kunto on taloyhtiöiden vastuualuetta ja korjauskustannukset maksetaan lähinnä yhtiövastikkeiden korotuksina. Tokihan tuommoisen remontoiminen on asukkaalle varsin ikävää.Jäsenen TanjaLund antama (2.6.2015 20:26) kommentti

Mitäs mieltä olet homekoirien käytöstä tutkimuksen yhteydessä?Jäsenen Mestari antama (3.6.2015 8:12) kommentti

Homekoiran käytössä on samanlainen ongelma. Koiralla on erittäin kehittynyt hajuaisti,joka kyllä löytää hometta,jos sitä on,mutta ongelmana on se,että koiran nenä ei kerro, onko hometta yli vai ali sallittujen pitoisuus rajojen. Jos koira merkkaa jonkin kohdan, suositellaan jatkotutkimuksia, se  yleensä tarkoittaa sitä, että paikkoja puretaan otetaan materiaali näytteitä. Pahin lopputulos tästä on se, että on reikäinen asunto, eikä sallittuja pitoisuusrajoja ylitetä, sitten kysellään että kuka korjaa tutkimuksissa avatut rakenteet.Jäsenen Kodinplaza  antama (5.3.2021 11:34) kommentti

Tarvitsetko apua kosteusmittauksen hankintaan tai haluatko vertailla tarkemmat hinnat? https://kodinplaza.fi/ avulla tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Normaali käytäntö on, että ostotarjouksen hyväksymisen jälkeen kohteessa tehdään ns. myynnin kosteuskartoitus.  Sen voi tilata ostaja, myyjä tai välittäjä.  Mittaukset tehdään pintamittarilla ja puuosat piikkimittarilla.  Kosteat tilat, suihku ja lattiakaivon ympäristö pidetään kuivana 2-3 vrk ennen mittausta.  Tässä yhteydessä voi tilata tehtäväksi myös järeämpiäkin mittauksia, jolloin voidaan vesieristyksen takana olevien betonirakenteiden kosteuksia selvittää.  Mittauspaikkojen korjaus tulee tehdä huolellisesti.
Vesikatteen ja ullakkotilojen tarkastaminen omakotitalojen ja rivitalojen olessa kyseessä täytyy aina tehdä.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kosteusmittauksen teettäminen asunnon oston ehtona":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: