Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kylpyhuone ja sauna aihealue Seuraava
pvm: 6.1.2013 11:24

Kysymys: Kodinhoitohuone ja ovikynnyksen tarpeellisuus?

Kylpyhuone ja sauna

Olen rakennuttajan kanssa "vääntänyt kättä" siitä kuuluuko rakennusmääysten mukaan kodinhoitohuoneen ja eteisen välissä olla ovikynnys vai ei. Rakennuttajan perusteluna on ettei kynnystä tarvita, koska tila luokitellaan kuivaksi tilaksi. Hieman tämä ihmetyttää, koska kodinhoitohuoneessa on pesukoneliitännät, lattiakaivo, WC/pidee käsisuihku sekä varaus suihkulle. Lisäksi lattiaan ja seiniin on tehty vedeneristykset kuitenkin ilman lattiakaatoja. Huomioitavaa myös on, että kaikkien muiden huoneiden ovissa on kyllä kynnykset, oli kyseessä sitten märkä- tai kuivatila. Kysymykseni kuuluukin, onko tila luokiteltavissa märkätilaksi jo nyt vaikka suihkuvarausta ei ole otettu käyttöön ja pitääkö rakennusmääysten mukaan tässä tapauksessa kodinhoitohuoneen ja eteisen välissä olla ovikynnys joka estäisi veden kapillaarisen virtauksen esim. viemäritukkeuman/pesukonevian yhteydessä muihin tiloihin (lattiakaatoja/kallistuksiahan ei ole suunniteltu märkätilavaatimusten mukaisesti)? Oma näkemykseni asiasta on, että kynnys tulisi olla, koska tila voidaan muuttaa märkätilaksi suihkuasennuksen yhteydessä. Koska kynnystä ei ole tehty on tämän lisääminen jälkikäteen lähes mahdotonta ilman laattojen purkamista, jotta vesieristys kynnykselle asti voidaan tehdä oikein?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Tila on jo nyt märkätila, koska siinä on lattiakaivo. Sillä perusteella lattia on vesieristetty ja eriste nostettu seinille vähintään 10 cm. Tällä perusteella kuivan ja märän tilan välissä pitää olla joku kynnykseksi luokiteltava este vähäisen viemäritulvan pääsyn estämiseksi kuivaan tilaan.

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kodinhoitohuone ja ovikynnyksen tarpeellisuus?":
Jäsenen JR454159223 antama (6.1.2013 16:0) kommentti

Tila on luokiteltava jo nyt märkätilaksi, koska siellä on suihkuvaraus ja siihen on suhtauduttava märkätilamääräyksillä. En puutu tarkemmin pitääkö olla kynnys vai ei, mutta vesieste on oltava "kynnyksenä".Tässä kiistassanne pääsette peräytymättä kumpikin, kun panette siihen kynnyksen paikalle sopivasti vaikkapa vielä pari kerrosta laatoitusta kaistana sopivasti saumaten, joten ei mitään vaikeutta eikä porauksia.

Jäsenen savonhumu antama (6.1.2013 19:38) kommentti

Onkos kaadollisessa lattiassa mittään määräystä paljoko kaivolta ovelle on oltava matkaa että tuota kynnystä ei tarvii vai olisko se jokatapauksessa oltava? Kyse myöskin kodinhoitohuoneesta. Rakensin kyllä kaadot niin että jos kodarin kaivo tukkeutuu niin veet kulkeutuu pesuhuoneen puolelle(ei ole kynnystä eikä tuu) kaivoon. On vesieriste lattiassa ja seinillekkin nostettu tarpeeks.Jokatapauksessa isompia kynnyksiä ei tule ja jos myyn joskus tönön niin korjauskehotus kirjataan kauppakirjaan niiden(kin) osalta..


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: