Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kylpyhuone ja sauna aihealue Seuraava
pvm: 28.3.2022 14:1

Kysymys: Härmä saunan laatoissa

Kylpyhuone ja sauna

Hei. Sauna on noin 2 vuotta vanha. Hyvin pian huomasimme kuvan mukaista valkoista härmää saunan seinälle nostetussa laatoissa. Talo on noin 2 vuotta vanha ja härmän olen pessyt pois tänä ainana noin 3 kertaa, aina tukee takaisin.  Härmää on joka seinällä, mutta ei seinälautojen alle jäävissä laatoissa eikä lattialla. Vain siinä kohtaa, mihin saunan kosteus saunottaessa laskeutuu. Sauna kyllä kuivaa nopsaa, kun ilmanvaihdon tehostus laitetaan saunomisen jälkeen päälle. 

Härmää ei myöskään ole seinän toisella puolella kylpuhuoneessa suihkun eikä lavuaarin lähistöllä. Muiden seinien takana on huone, tekninen tila ja ulkoseinä. Ennen laatoitusta tehtiin porareikämittaus ja toinen antureista oli saunan ovensuussa. Lattailaatat on laitettu samaan aikaan kylppäriin ja saunaan. 

 


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Onko laattojen alla vesiseriste? Asia pitäisi tutkia mittaamalla kosteus nyt. Jotenkin minulla on tunne, että kosteus tulee laattojen takana olevasta rakenteesta sillä tuo härmä näyttää ns. kalkkihärmältä jota tulee mm. betonista, tai laastista kun kosteus liuottaa siinä olevan kalkin ja siitä se siirtyy pintaan, josta vesi haihtuu ja kalkki jää jäljelle.
Vaatii lisätutkimusta ja alustan rakenteen selvitystä.
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Härmä saunan laatoissa":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: