Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kompostointi aihealue Seuraava
pvm: 9.6.2015 21:12

Kysymys: Kompostikehikko

Kompostointi

Hei,

olen aikeissa ruveta tekemään uutta kompostikehikkoa, sillä entinen on täysin laho. Olen vain epävarma, millaisesta laudasta se kannattaisi tehdä, ettei nyt ihan maltaita maksaisi, mutta kestäisi kuitenkin edes 10 vuotta. Joissakin ohjeissa kehotetaan tekemään kestopuusta, mutta eivätkö ne myrkyt siitä siirry multaan? Kuinkahan tavallinen lauta kestäisi, jos sen käsittelee Eco Garden -puunsuoja-aineella, jota minulla olisi sattumalta valmiiksi varastossa?
Kysymyksiä: 2 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Puisen kompostikehikon käyttöikä riippuu hieman myös sen sijoituspaikan pienilmastosta; onko paikassa korkea kosteus ja heikko ilmankierto, mitkä nopeuttavat puun lahoamista. Materiaalin kestoikää on näin ollen vaikea arvioida. Periaatteessa Ecogarden on juuri tällaisiin, pihan puurakenteisiin tarkoitettu erikoisuretaaniöly, joka suojaa puun pintaa. Sen teho perustuu kuitenkin värimorsingon mehuun, joka luonnollisesti on biologisesti hajoava kasviraaka-aine.

Kestopuun käytöstä olemme jo aiemmin kertoneet seuraavaa:

Nykypäivän painekyllästetty puu ei ole enää niin myrkyllistä, kuin reilut 10 vuotta sitten (vuoteen 2004 saakka kyllästeenä käytettiin kuparin lisäksi arseenia ja kromia; CCA-kyllästettä. Nykyään sen käyttö on kielletty, mutta valtaosa Suomessa tuotetusta ja käytetystä kestopuusta on valmistettu CCA-kyllästeellä); myrkyllistä ongelmajätettä kuitenkin. On siis aina hyvä miettiä tarkoin mihin sitä käyttää. Jos ei ole varma painekyllästetyn puun iästä tai alkuperästä, niin sitä ei ehkä kannata käyttää kotipuutarhan rakennelmissa (tutkimusten perusteella CCA-kyllästeellä käsitellystä puusta irtoaa myrkkyä myös ympäröivään kasvualustaan). Painekyllästetyn puun AB-luokka ei edes varsinaisesti sovi jatkuvaan maakosketukseen vaikka kestääkin paremmin kuin käsittelemätön puu (A-luokka sitten jo kestää). Kestopuusta sanotaan, että sitä voi käyttää kasvimaalla ja kasvilaatikoissa - mutta suorassa kosketuksessa elintarvikkeiden kanssa se ei saa olla. Hyötykasvien kanssa puun ja mullan väliin tulee laittaa vaikka pala rakennusmuovia. Kaikki painekyllästetty puutavara ei kuitenkaan ole Kestopuuta, sillä Kestopuu on tuotemerkki.

Eli lehtikompostorikehikon saattaisimme siis itse tehdä painekyllästetystä puusta, mikäli ylimääräistä tavaraa olisi käytettävissä. Marjapensaiden tukikehikkoon ja muiden hyötykasvien tukirakennelmiin käyttäisimme kuitenkin ehkä mielummin käsittelemätöntä (tai lämpökäsiteltyä) puuta; varmuuden vuoksi.Arvostele vastaus kysymykseen "Kompostointi / Kompostikehikko":
Jäsenen J478012830 antama (14.6.2015 21:47) kommentti

millainen materiaali kompostikehikoksi olisi lehtikuusi sitä mainostetaan ainakin terassilaudotukseen ettei tarvitse kyllästyskäsittelyä,itse olen käyttänyt tavallista lautaa kompostikehikoksi enkä odotakkaan sen kestävän 10 vuotta on sen verran helppo tehdä Jäsenen Tita antama (15.6.2015 11:45) kommentti

Myönnetään ja vaihdetaan kysymyksen edes-sanan tilalle jopa. Mutta kaikki on suhteellista. Jos olet autoton, rahaton ja voimaton mummeli, jonka suuri haave on hoitaa yksin suurehkoa palstaansa vielä 10 vuotta, tulee tällaisia ajatuksia mieleen. Lehtikuusta olen minäkin miettinyt, mutta taitaa olla aika arvokasta?
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: